GRADSKI MALIŠAN

Novi Toyota Aygo stigao u Hrvatsku

04.09.2014 u 12:12

  • +4

Toyota Aygo

Izvor: Promo fotografije / Autor: toyota

Bionic
Reading

Kada je Toyota u suradnji s Peugeotom i Citroenom lansirala prvu generaciju Ayga 2005., u ultrakompaktnom gradskom segmentu konkuriralo je svega devet automobila. Danas ih je na tržištu čak dvadeset

U Toyoti su bili svjesni činjenice da Aygo nekako mora biti drugačiji kako bi se izdvojio u masi, stoga su se odlučili na neobično hrabar iskorak u dizajnu.

Aygo nalikuje sestrinskim modelima, no individualiziranjem izgleda nadilazi sve što Toyota momentalno nudi. Japanci će vlasnicima nuditi mogućnost naknadne zamjene pojedinih karoserijskih panela pa će tako kupci moći jednostavno promijeniti izgled automobila kad god ga se zasite.

Toyota na izbor nudi prednju masku u šest boja, nastavak maske X u šest boja, bočne letvice u šest boja, aluminijske flege u raznim izvedbama i detalje interijera poput ventilacije, prednje ploče, okvira audiosustava i ručice mjenjača u šest boja.

Također su ga nakrcali opremom.

Standardna uključuje sedam zračnih jastuka, ESP i kontrolu trakcije, klimu, LED dnevna svjetla, USB priključak i pomoć pri usponu. Uz nadoplatu tu su još X-touch sustav s navigacijom i multimedijalno kontrolnim funkcijama te kamerom za vožnju unatrag i funkcijom MirrorLink koja olakšava spajanje pametnog telefona. Aygo je također moguće dobiti s platnenim krovom, pa čak i sustavom otključavanja i paljenja automobila bez ključa. Od luksuznih detalja valja spomenuti kožna sjedala i automatsku klimu.

Nije zanemarena ni mehanička strana mališana. Aygo je dobio direktniji elektronski servo upravljač, ručni peterostupanjski mjenjač kraćih hodova i prijenosnih omjera te učinkovitiji i okretniji jednolitreni benzinski motor koji razvija 69 KS i 95 Nm. Rezultat je deklarirana potrošnja od 3,8 litara na stotinu kilometara te emisija CO2 od 95 grama po kilometru.

Moramo priznati da se radujemo testiranju Toyotina mališana čija će početna cijena u Hrvatskoj iznositi 67.800 kuna, dok će za najopremljeniji model trebati izdvojiti 89.900 kuna.