RAČUNALNA SIGURNOST

Novi problem s procesorima mogao bi usporiti rad vašeg računala

23.05.2018 u 08:36

Bionic
Reading

Google i Microsoft pronašli su novi sigurnosni propust na procesorima, sličan propustima Meltdown i Spectre otkrivenima prije nekoliko mjeseci. Zakrpa postoji, ali...

Speculative Store Bypass zlorabi isti sigurnosni propust kao i Spectre. Zakrpa za web preglednike namijenjena rješavanju problema koje je izazivao propust Meltdown trebala bi pokriti i ovaj propust.

TEHNO SAVJETI

Računalo je usporeno? Evo pet besplatnih programa koji mogu pomoći

Pogledaj galeriju

No, za razliku od Meltdowna novi propust uključuje i nadogradnje firmwarea za procesore koje bi se mogle nepovoljno odraziti na njihov rad. Intel je već proizvođačima poslao beta izdanja nadogradnji, koja bi trebala postati dostupna tijekom nadolazećih tjedana.

Po početnim postavkama nadogradnja će isključiti zaštitu od Speculative Store Bypassa, upravo kako većina ljudi ne bi imala problema s lošijom izvedbom procesora. No, ukoliko ju uključite možete očekivati dva do osam posto slabiji rad.

Microsoft je u ožujku ponudio 250 tisuća američkih dolara nagrade za pronalazak sigurnosnih propusta kao što su Meltdown i Spectre. Speculative Store Bypass je otkriven u studenom prošle godine.

U Intelu pripremaju promjene kako bi zaštitili procesore od sličnih napada. Iduća generacija procesora Xeon (Cascade Lake) i osma generacija procesora Core uključivat će ugrađenu hardversku zaštitu, piše Verge.