TEHNO NOVITETI

Novi iPad, novi MacBook Air...evo što je Apple predstavio u New Yorku

30.10.2018 u 16:39

Bionic
Reading

Apple je u New Yorku predstavio svoju novu liniju računala. Noviteti uključuju novog predstavnika kompaktne linije računala MacBook Air, a zvijezda prezentacije bio je iPad Pro

Apple, prema svemu sudeći, zna razmaziti svoje fanove. Niti mjesec dana nakon uvođenja nove linije telefona, kalifornijski proizvođač je tijekom događaja u New Yorku predstavio novu liniju računala. Premda joj iPhone trenutno predstavlja više-manje najveći izvor prihoda, kompanija očigledno nastavlja udarati po područjima u kojima je dominantna - poglavice onom tablet računala.

Novi iPad je...prilično impresivan

Izvor: Društvene mreže / Autor: Apple

Kao što se dalo i pretpostaviti iz iOS-a 12 i brojnih online glasina, novi iPad kroči stopama nove Appleove dizajnerske filozofije, pa kao i iPhone X ima reducirane rubove i manjak tipke Home. Umjesto Lightning porta ovaj uređaj koristi USB-C, što je dosta velik iskorak za kompaniju koja je godine provela stvarajući ekosustav oko, pa, Lightninga.

  • +5
iPad Pro prezentacija Izvor: Screenshot / Autor: Apple

Kao i prošlogodišnji iPad Pro, novi iPad ima ekran osjetljiv na dodir radne frekvencije 120 Hz namjenjen kreativcima i korisnicima Apple Penicla. Novi iPad dolazi opremljen istim ekranom kao iPhone XR - Liquid Retina.

Uređaj dolazi u dvije dimenzije (11 inča, 12,9 inča) i u paketu sa 64, 256, 512 i 1000 GB zapremnine. Startna cijena 11 inčnog uređaja je 799 eura, dok ćete za 12,9 ostaviti 999 eura.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Apple

Kad smo već kod Apple Pencila kojeg Apple nije obnavljao od izlaska 2015., ugodno nas je iznenadilo da je konačno stigao njegov nasljednik. novi Apple Pencil se na uređaje spaja magnetski te je osjetljiv na dodir.

MacBook Air, ovog puta s retinom

  • +3
MacBook Air Izvor: Društvene mreže / Autor: Apple

Što se 'konkretnih' računala tiče, Apple je predstavio novi MacBook Air opremljen Retina prikazom i TouchID-jem. TouchID je integriran u samu tipkovnicu i pogoni ga T2 sigurnosni čip. Noviteti uključuju i trackpad koji sada funkcionira na pritisak, a 20 posto je veći od onog prisutnog u prošlom modelu MacBook Aira. Računalo ima ekran tankog ruba i dijagonale 13.3 inča, bolju bateriju, a volumen mu je 17 posto manji od prethodnika (15.6 mm debline), težak je manje od 1 kg, i napravljen je od recikliranog aluminija. MacBook Air pokreće osma generacija Intel procesora, a dolazi sa do 16 GB memorije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Apple

Uređaj dolazi u tri boje (crna, srebrna i zlatna), startni model ima 8GB RAM-a, Intelov procesor Core 15 takta 1.6GHz , i diskom kapaciteta 128GB. Cijena će mu biti 1199 eura.

Novi Mac Mini

Izvor: Društvene mreže / Autor: Apple

Apple je također predstavio novi Mac mini - prvu nadogradnju minijaturnog računala - u četiri godine. Mali Mac dolazi sa do 64GB memorije i radi pet puta brže od prethodnika. Početna cijena mu je 799 eura, a bit će dostupan od 7. studenog.

Za kraj, tu je i nova nadogradnja operativnog sustava iOS 12.1 koja će biti dostupna od 30. listopada. U slučaju da ste ga propustili, cijelo predstavljanje moći ćete pogledati opet na Apple.com.