inovacijE iz huawei-a

Evo kako će vam svi podaci na mobitelu biti sigurni

  • +5
  • +2

Huawei P10

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Filozofija dizajna u stvaranju korisničkog sučelja pametnog telefona

Jedan od najtežih zadataka proizvođača mobitela jest dizajniranje nove verzije korisničkog sučelja na pametnom telefonu. To je složen proces koji kombinira različite aktivnosti vezane za grafički dizajn, programiranje te testiranja korisničkog iskustva. Sučelje treba zadovoljiti sve uvjete i mora biti privlačno kupcima širom svijeta. Također, ono mora biti dosljedno dizajnu budućih serija uređaja koje tek trebaju stići na tržište.

Prema definiciji, dobro dizajnirano sučelje pomaže nam da vrlo jednostavno izvodimo osnovne zadatke prilikom prvog susreta s uređajem, kao i brzo izvršavanje kompliciranijih zadataka nakon što smo se bolje upoznali s ostalim funkcijama uređaja.

Povijest vlastitog Huaweijevog EMUI (Emotion UI) korisničkog sučelja započela je 2012. godine kada se pojavila prva verzija, a svake sljedeće godine predstavljeno je nova, još jednostavnija varijanta.

Povodom lansiranja novog Mate 9, pametnog telefona namijenjenog poslovnim korisnicima, Huawei je krajem 2016. godine ponovno osvježio dizajn EMUI sučelja. EMUI 5.0 tada je predstavljen po prvi put, a početkom 2017. na MWC-u, prilikom predstavljanja novih P10 i P10 Plus modela, u Barceloni je predstavljena i najnovija EMUI 5.1 verzija.

Autor: Huawei W

Filozofija novog sučelja inspirirana je temama koje promiču harmoniju i ljepotu življenja, a grafički dizajn sučelja inspiriran je predivnim grčkim otokom Santorinijem, čije karakteristične bijele i plave boje dočaravaju lakoću i jednostavnost. Dinamika pokreta EMUI sučelja inspirirana je prirodom, valovima i svjetlom, a efekti koji asociraju na plutajuće meduze, prikazuju se za vrijeme punjenja baterije ili tijekom slušanja glazbe.

U svojoj petoj verziji EMUI donosi potpuno novi grafički dizajn i poboljšanu izvedbu, a naglasak je stavljen na sigurnost korisničkih podataka. Sve do nedavno, mnogi korisnici pametnih telefona imali su prigovore na loš rad svojih uređaja, njihovu složenost i prevelik broj različitih obavijesti koji ih u ometaju u svakodnevnim aktivnostima. No, to nije slučaj s novim EMUI korisničkim sučeljem jer se do 90 posto funkcija pametnog telefona može doći u samo tri koraka, dok se neke mogu pokrenuti i samo jednim klikom.

Autor: Huawei

Nova tehnologija korisnicima omogućava da odmah nakon što prime obavijest, mogu jednostavno odgovoriti na njen sadržaj. Svaka vrsta obavijesti se može brzo i trajno blokirati jednostavnim klikom i odabirom pretpostavljene opcije. Kada uređaj od nas traži da odaberemo određenu opciju, ona se prikazuje na dnu ekrana, a ne na sredini kao dosad, zbog čega je korištenje telefona brže i jednostavnije.

Također, EMUI 5 je opremljen naprednim algoritmom koji uči korisničke navike. U kombinaciji s najnovijim Android Nougatom, Huawei se pridržava svojeg slogana 'Rođen brz, ostaje brz' što znači da čak i nakon 18 mjeseci korištenja, pametni telefon ne gubi na svojim performansama. Telefon optimalno raspodjeljuje resurse procesora, grafičkog procesora i memorije kako bi se kontinuirano osigurala maksimalna brzina sučelja i rada aplikacija. To rezultira time da se često korištene aplikacije pokreću puno brže od onih koje se rijetko koriste.

EMUI 5 sadrži i značajke sigurnosti podataka što je od velike važnosti za poslovne korisnike, a značajka Private Space omogućava zaštitu odabranih dokumenata, fotografija i aplikacija. Huawei pametni telefoni analiziraju potencijalne prijetnje u stvarnom vremenu, a EMUI 5 korisnike štiti od hakerskih napada i virusa, poput Trojanaca, phishinga i drugih oblika proboja sigurnosti. Telefon informira korisnika o takvim i sličnim prijetnjama koje se automatski blokiraju.

U suradnji s tvrtkom GoPro, najnovija EMUI 5.1 verzija nudi novu i vrlo korisnu Highlight opciju pomoću koje pametni telefon može automatski pripremiti isječak iz odabranih fotografija i videa, nadodati glazbu i jednostavne grafičke efekte.

Autor: Huawei

Huawei je analizom stotina scenarija našeg ponašanja poboljšao skoro svaki dio svoje platforme, a korisnicima ponudio uistinu napredno korisničko sučelje. Sistem je ubrzan, korištenje je pojednostavljeno, a grafički dizajn prozračniji. Inspiracija Grčkom i prirodom rezultirala je izvrsnim i koherentnim dizajnom, a u procesu dizajniranja, Huawei je surađivao s Pantone Color Institutom i GoPro. EMUI se, kao i Huawei P10, ističe na tržištu, a peto izdanje ovog korisničkog sučelja trenutno koristi više od 12 milijuna korisnika diljem svijeta, bez obzira što je predstavljeno prije svega četiri mjeseca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 1

Prikaži sve
  • samostalan

    16.05.2017 14:50

    Nemoguce

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi