CYBER SIGURNOST

Nova čistka sumnjivih aplikacija na Google Play Storeu! Na meti svi koji traže pristup SMS-u i listi poziva

22.01.2019 u 11:31

Bionic
Reading

Prevarantske igre i aplikacije su pod krinkom zabave ili korisnisti krale korisničke privatne podatke - uključujući listu poziva i SMS poruke

Google je odlučio postrožiti kriterije svojeg popularnog dućana Play Store. Prema najnovijem izvješću TechCruncha, kompanija se okomila na aplikacije koje traže pristup SMS-u i listi poziva, a koje nije ručno odobrilo osoblje Googlea.

Cilj ove kampanje je smanjiti broj aplikacija koje imaju pristup osjetljivim podacima i tekstualnim porukama. Podsjetimo, kompanija je još u listopadu naglasila da aplikacije za Android više ne smiju koristiti prethodno definirane dozvole za pristup podacima.

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Osam načina kako smanjiti količinu podataka koju Google prikuplja o vama

Pogledaj galeriju

Novi strožiji Google

Velik broj aplikacija ovu značajku nije zlorabio - korištena je za slanje kodova za provjeru u dva stupnja, dijeljenje na društvenim mrežama i tako dalje. Problem je što mnogi developeri jednostavno nisu znali osigurati te podatke, što je na neizravan način opet stavilo korisnika u vrlo nezavidnu poziciju. Druga strana spektra su developeri koji su cijelu situaciju zlorabili, no njih u ovom slučaju ni ne treba previše spominjati, pošto su ionako prvi na listi sumnjivaca.

Svaki razvojni tim koji pokuša zadržati prethodno potvrđene dozvole za pristup funkciji poziva ili slanja poruka morat će potpisati i ispuniti posebnu deklaraciju. Tu će deklaraciju pročitati osoblje Googlea te odlučiti treba li aplikacija uopće takvu vrstu pristupa. Pri odluci će se u obzir uzeti nekoliko faktora uključujući korist koju iz svega dobije korisnik, kao i rizike povezane uz pružanje pristupa pozivima i SMS porukama.

Kakva je situacija nakon objave?

Nakon što je Google najavio promjene, Play Store je postao vrlo turbulentno mjesto. Naime, tisuće i tisuće aplikacija koje na jedan ili drugi način pristupaju privatnim podacima nakon novih odredbi neće moći biti na Play Storeu.

  • +5
Ovo su najpoznatiji hakeri svih vremena Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Do danas se kompaniji javilo nekoliko desetaka tisuća developera koji su predali novu verziju svojih aplikacija u kojima, začudo, nema potrebe za preuzimanjem korisničkih podataka.

Razlog za strogoću

Google je ovakav radikalni potez napravio nakon što je kroz prošle dvije godine imao čak dva slučaja kada su aplikacije visokog profila zbog hakera ili nesposobnosti samih developera na internet pustile bazu podataka u kojoj se nalaze privatni podaci njihovih korisnika. Kasne 2017. Android tipkovnica ai.type tako je propjevala o 31 milijunu svojih korisnika, a među podacima se pronašlo i 374 milijuna telefonskh brojeva.