VJERNI IGRAČI

Norveška premijerka igra Pokemon Go, no što je uopće danas s Pokemonima?

07.10.2016 u 08:32

Bionic
Reading

"Moraš skupit' sve", moto je Pokemon franšize, a to je prilično ozbiljno shvatila i premijerka Norveške Erna Solberg, koja je za vrijeme rasprave u parlamentu bezbrižno lovila digitalna simpatična čudovišta u mobilnoj igri Pokemon Go. Da stvar bude gora - nije prva osoba iz parlamenta koja je odlučila vrijeme koristiti na taj način...

Paralelno s medijskim napisima o političarima koji svoje vrijeme troše na mobilne igre umjesto da rade svoj posao, opet su se pojavili i tekstovi kako zanimanje za naslov Pokemon Go polako ali sigurno pada. Nešto više o toj temi napravila je analitička tvrtka SurveyMonkey, a stvarnost je kudikamo manje drastičnog karaktera nego se da pročitati okolo. Zapravo, Pokemon Go je nakon inicijalnog i očekivanog pada ostao pravo čudovište po pitanju mjesečno aktivnih korisnika.

Još uvijek ovaj naslov doslovno zasjenjuje gomile drugih popularnih naslova, no što je sa stopama zadržavanja korisnika? Za usporedbu su u Survey Monkey odlučili analizirati naslov Clash of Clans. Njega mjesečno igra ~3,85 milijuna korisnika, a od tjedna do tjedna gube oko 960 tisuća korisnika. Stopa zadržavanja korisnika tu je 75 posto. S druge strane, Pokemon Go mjesečno igra vrtoglavih 15,4 milijuna korisnika, a dok gube 3,9 milijuna korisnika mjesečno, stopa zadržavanja je i dalje identična ovom drugom naslovu - 75 posto.


'Suprotno uvriježenom mišljenju kojeg se da iščitati iz medijskih napisa, Pokemon Go nije u nevolji. Štoviše, vrlo je respektabilan po stopi zadržavanja, gdje je u rangu drugih top naslova. No, Pokemon Go ima mnogo širu publiku od ostatka, što znači da će izgubiti milijune više korisnika na tjednoj bazi, čak i uz visoku stopu zadržavanja (...) Ne bi nas uopće začudilo da Pokemon Go ostane jedan od top naslova još dugo, dugo vremena', zaključuje analitička tvrtka.

I dok drugi pišu tekstove, studio Niantic, tvorac Pokemona Go, radi dalje na nadogradnjama igre. Tvrtka je najavila nadogradnju koja će olakšati lov za rijetkim Pokemonima, ali bi trebali nagraditi i lov na druga, uobičajenija digitalna čudovišta. Kako bi igrači s većom šansom uhvatili rijetke Pokemone, trebat će zaraditi 'Capture Bonus' lovom na određene druge vrste Pokemona. Stvari izgledaju nešto složenije nego do sada, no ne treba sumnjati da će se igračima ovog naslova stvar svidjeti.