POSLOVNI REZULTATI ZA Q1

Nokijin udio tržišta pametnih telefona sve manji

21.04.2011 u 22:27

Bionic
Reading

Finska Nokia je objavila poslovne rezultate za prvi kvartal 2011. godine i otkrila da se nastavlja smanjivati njezin udio na tržištu pametnih telefona

Nokia je objavila poslovne rezultate za prvi kvartal 2011. koji pokazuju da se njezin dio tržišta pametnih telefona i dalje smanjuje. Finska tvrtka je prošle godine u ovo vrijeme držala 41 posto tržišta pametnih telefona, a sada se njezin udio smanjio na 26 posto. Operativni profit tvrtke je manji za 17 posto u odnosu na isto razdoblje u prošloj godini. Sveukupni broj isporučenih telefona je jedan posto veći u prvom kvartalu 2011. nego što je bio u prvom kvartalu prošle godine. U isto vrijeme brojke kažu da je Nokia isporučila manje telefona u prvom kvartalu 2011. nego u zadnjem kvartalu 2010. godine.

Stephen Elop, novi direktor Nokije, je izjavio da rezultati nisu poražavajući već solidni te da će pravi izazov biti drugi kvartal 2011. Naime, tada će se osjetiti posljedice zatvorenih tvornica u Japanu. Elop je najavio značajnije iskorake tek u drugoj polovici 2011, no pri tome je spominjao samo istupanje na tržište sa Symbian pametnim telefonim. U financijskom izvješću nijednom riječju nije spomenut Windows Phone 7 pa tako ni termin kada bi mogli vidjeti Nokijine uređaje sa tim OS-om.

Ubrzo nakon financijskog izvješća Nokia i Microsoft su objavili da su finalizirali u veljači najavljeni ugovor o partnerstvu. Tim ugovorom jasno su definirane obaveze obiju strana koje bi trebale rezultirati Nokijinim pametnim telefonima s Windows Phone 7 operativnim sustavom. Prema ugovoru je definirana razmjena tehnologije koja bi trebala integrirati uspješne Nokijine proizvode u WP7 kao što je navigacija, ali i integracija Nokijine trgovine aplikacijama u Windows Marketplace koji će biti mjesto za prodaju aplikacija za Windows Phone 7, Symbian i Series 40 platforme. Ugovorom je određeno sudjelovanje Nokije u budućem razvoju tog OS-a. Definiran je novčani iznos koji će Nokia plaćati Microsoftu po instaliranoj licenci WP7 OS-a, ali je isto tako definirana i Microsoftova isplata Nokiji za njezin doprinos razvoju budućih verzija WP7 OS-a koja iznosi više milijardi dolara. Nažalost, ni partnerski ugovor ne spominje termin izlaska prvog Nokijinog pametnog telefona baziranog na Windows Phone 7 operativnom sustavu.