NIŠTA NIJE ZA BACITI

Nobel za fiziku 2010. došao iz kante za smeće

06.10.2010 u 11:22

Bionic
Reading

Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku 2010, Rusi Andre Geim i Konstantin Novoselov, kažu da su na ključnu ideju o svojem nanomaterijalu došli nakon što su otkrili da obična ljepljiva traka skida sloj grafena debljine jednog atoma

'U svom smo laboratoriju pokušali različitim metodama stvoriti grafen. Jedan suradnik pripremao nam je uzorke grafita za naše eksperimente. Grafit se čisti tako da se na njega zalijepi ljepljiva traka i potom skine. Nakon toga ona se baca. No jednom sam uzeo traku iz kante za smeće i analizirao je', rekao je Andre Geim.

Ostalo je povijest. Jednostavno guglanje riječi 'graphene' pokazuje da je od 2004. na temu tog materijala fascinantnih svojstava objavljeno oko 25.000, vijesti, radova ili patenata. Prema bazi podataka agencije Thomson Reuters Web of Science, broj originalnih znanstvenih publikacija o grafenu narastao je sa 157 u 2004. na više od 2.500 u 2010. godini.

Geim dobio i IgNobela i Nobela

Zanimljivo je također da je Geim (51) prvi znanstvenik koji je istovremeno dobio i Nobela i tzv. IgNobela za najluđa otkrića. On je, naime, 2000. godine zajedno sa sir Michaelom Berryjem nagrađen za eksperiment u kojem je magnetom uspio postići da žaba lebdi.

IgNobel se u listopadu svake godine proglašava za deset otkrića 'koja ljude prvo nasmiju, a tek potom zamisle'. Prvi IgNobel dodijeljen je 1991. Dodjele često imaju obilježje prikrivene kritike, odnosno satire, međutim najčešće su potaknute nekim humorističnim aspektima otkrića. Naziv je nastao igrom riječi iz engleskog 'ignoble' što znači neplemenit, podao, nizak ili prost.

 

Žaba koja levitira