TEHNO SAVJETI

Niste zadovoljni Wi-Fi-jem na iPhoneu? Pokušajte ovo

03.04.2021 u 16:05

Bionic
Reading

Ako se suočavate s nedaćama slabog Wi-Fi signala ili brzine na Appleovu smartfonu, postoji nekoliko rješenja koja se isplati isprobati

Internetska veza je ključna funkcija bilo kojeg iPhonea, no ponekad slab signal rezultira sporim surfanjem internetom, aplikacijama koje ne rade ili prijenosima koje je nemoguće gledati. U tom se slučaju isplati napraviti nekoliko stvari za poboljšanje mrežnih performansi iPhonea.

Ponovno pokrenite ruter

Hrpa korisnika obično previdi ovo jednostavno rješenje. Ponovno pokretanje rutera najviše se isplati ako internet ne radi ni na drugim uređajima.

Sve što trebate napraviti je pronaći tipku za paljenje i ugasiti ruter ili izvući kabel za napajanje. Pričekajte minutu prije nego što opet pokrenete uređaj. Ako se internetska veza nakon ponovnog pokretanja ne poboljšava ni na jednom uređaju, problem vjerojatno leži u samom ruteru, pojašnjava Makeuseof.

Pokušajte promijeniti položaj rutera

Prosječni Wi-Fi signal u zatvorenom prostoru ima doseg od oko 45 metara. Čim je vaš telefon udaljeniji od rutera, to je signal slabiji. Pokušajte se približiti ruteru i provjeriti je li situacija nešto bolja. Ako primijetite poboljšanu kvalitetu internetske veze, pokušajte približiti ruter mjestu na kojem najčešće koristite iPhone.

Wi-Fi signale također mogu blokirati stvari poput zidova i katova. Pokušajte postaviti ruter tako da ga možete vidjeti. Također može pomoći ako ga stavite na višu poziciju.

Ako želite provjeriti snagu veze s iPhoneom, pogledajte na ikonicu u gornjem desnom kutu ekrana. Znak Wi-Fi-ja imat će više crtica ako je signal bolji - jedna je slab signal, dvije su srednji i tri su dobar signal. Ako živite s puno ljudi, možda je problem u prevelikom broju simultanih korisnika.

Izvadite iPhone iz maskice

Većina materijala koji se koriste pri izradi maskica za smartfone ne blokiraju Wi-Fi signal. Neki, doduše, to mogu - riječ je o različitim metalima. Metal, podsjećamo, smeta signalu iz antene koja se nalazi blizu gornjeg dijela iPhonea (ovisno o modelu). Ako maskica vašeg uređaja ima metalne dijelove, zamijenite ju silikonskom ili kožnom.

  • +6
iPhone 12 Pro - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ažurirajte iOS

Uređaj s neažuriranim softverom može imati poteškoća s prijenosom podataka, odnosno Wi-Fi mrežom. Nadogradnje za iOS donose ispravke bugova i poboljšavaju radnu sposobnost uređaja - uključujući mrežne performanse.

Za nadogradnju iOS-a uđite u Settings > General i birajte Software Update - ako vidite novu verziju softvera, instalirajte ju.

'Zaboravite' i opet dodajte bežičnu mrežu

Zaboravljanje mreže na iPhoneu briše njezinu lozinku i sve informacije o njoj. Ovim potezom možete riješiti probleme sa spajanjem, odnosno nemogućnošću spajanja na određene mreže. Vodite računa o tome da ćete trebati unijeti lozinku nakon što se opet pokušate spojiti na mrežu.

Za zaboravljanje mreže na iOS-u:

  • uđite u Settings > Wi-Fi
  • pritisnite 'i' ikonicu pored mreže koju želite zaboraviti
  • pritisnite Forget This Network
  • za najbolje rezultate nakon toga ugasite iPhone i opet ga pokrenite prije spajanja na mrežu.