VALVE U OFENZIVI

Niste platili igru na Steamu? Ne možete je ni recenzirati

13.03.2017 u 16:20

Bionic
Reading

Popularni online dućan ponovno je promijenio politiku ocjenjivanja u nadi da recenzije softvera budu poštenije i vjerodostojnije

Najnovija vijest iz popularnog Valveova dućana tiče se nastavka borbe protiv manipulacije ocjenama videoigara. Podsjetimo, prošlog listopada Valve je recenzije softvera odlučio regulirati tako da svi korisnici koji unose softver iz drugih servisa putem kodova u recenziji ga ne mogu ocijeniti. Konkretno, sadržaj recenzije bio bi dostupan svim posjetiteljima u sklopu odgovarajuće sekcije, no ocjena koju su igri dali ne utječe na cjeloviti rejting igre.

Najnoviji potez iz Valvea postrožio je postojeće mjere zabranivši plasiranje ocjena svim korisnicima koji su igru dobili besplatno. Pod ovim se podrazumijeva testno razdoblje tijekom vikenda, kodove koje dobijete kao poklon ili materijale koji se dijele novinarima ili medijima.

Ovo bi, sudeći po Valveu, trebalo uvelike poboljšati sustav ocjenjivanja prije svega zato što bi ocjene koje svi čitaju na prvoj stranici videoigre stigle od ljudi koji su igru platili pravim novcem. Jedan od razloga zbog kojeg je ovo zapravo sprovedeno leži u developerima koji su nerijetko manipulirali reklamnim kodovima ili vikend promocijama kako bi povisili ocjenu igre. Besplatne i free-to-play igre, naravno, ne spadaju pod ova pravila i moguće ih je bez bojazni recenzirati do mile volje, bez obzira na to koliko novca ulupali u mikrotransakcije.

Hoće li ovo doprinijeti poštenju? Saznat ćemo nakon par mjeseci korištenja novoga sustava.

Zasad moramo vjerovati Valveu na riječ.