NOVA ERA STEAMA

Smrt Steam Greenlightu! Živio Steam Direct!

13.02.2017 u 23:00

Bionic
Reading

Valve se očigledno planira izvući iz jednadžbe po pitanju popularnog dućana Steam, a to planira napraviti gašenjem Greenlight te stvaranjem daleko otvorenije platforme

Steam Direct najnoviji je način kojim developeri mogu svoje igre plasirati na dućan Steam, a Valve ga planira pokrenuti već ovoga proljeća. U sklopu ovog novog programa svi razvojni timovi koji imaju igru mogu je predstaviti na popularnom dućanu. Sve što moraju napraviti je neznatna količina papirologije (nešto slično otvaranju bankovnog računa) te nakon toga platiti još neodređenu svotu. Valve je trenutno u pregovorima s nizom tvoraca videoigara, no čini se da je riječ o iznosu između 200 dolara i 5000 dolara po igri. Valve također planira provjeravati radi li igra na svim predviđenim platformama i ima li bilo kakav sadržaj, no to je u principu najdalje koliko planiraju ići - sve ostalo u rukama je zajednice.

Dolazak Steam Directa zamijenit će dosadašnji Steam Greenlight, program koji developeriam omogućava da svoje igre predstave publici. Ako dovoljno korisnika Steama kažu da igra izgleda ok, Valve će ga uvesti u dućan. Do danas ovaj program je naišao na velik broj poteškoća te je u svojoj osnovi - neučinkovit. Mogli bismo ići dublje u razloge zašto Steam Greenslight u principu nije dobar, no recimo da je jedan od najvećih razloga sam broj novih videoigara.

'Znalo se desiti da ušećem u sobu i na stolu imam spisak od 400 dobrih igara koje planiramo dovesti na Steam. Nakon toga bismo pogledali alate i brzinu interneta s kojom raspolažemo te zaključili 'ok, izabrat ćemo njih deset'' rekao je šef biznisa u Steamu Tom Giardino.

Što je zapravo najtužnije, tih deset 'izabranih' jako bi teško pogodile ukuse svih posjetitelja Steama. Micanjem tog 'izbora' iz jednadžbe, kompanija se odlučila povući i Steam početi tretirati kao otvoreno tržište gdje će sama zajednica birati tko je dobar a tko nije. Ovo, ako nas pitate, znači da će dućan uskoro biti doslovno zatrpan tonama smeća, no eto - nadamo se da će zajednica imati dovoljno ambicije i u konačnici - volje, da sa svim tim videoigrama izađe na kraj.

Valve nas uvjerava da definicja 'loše igre' varira od osobe do osobe. Naravno, ovo ne znači da će kopiranti i lopovi moći raditi što žele. Valve će i dalje biti strog po pitanju zaštite nečijeg intelektualnog vlasništva. Također, vrlo je izvjesno da je ovo jedan od glavnih razloga zbog kojeg ćete za igru koju šaljete na Steam Direct morati platiti 5000 dolara. Usporedbe radi, developeri danas na Greenlightu plaćaju samo jednu transakciju nakon koje mogu na platformu poslati koliko god igara žele.