ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Nije kao komet: Znanstvenici počinju shvaćati zašto je heliosfera oblikovana poput kroasana

07.12.2021 u 10:21

Bionic
Reading

Dosad se mislio kako je zaštitni omotač kojim nas Sunce štiti od svemirske radijacije u obliku kometa. Ali, čini se kako tomu nije tako

Čestice vodika koje se sudaraju sa Sunčevim sustavom dok dolaze izvana mogle bi odigrati ključnu ulogu određivanju oblika zaštitnog omotača oko Sunca i planeta.

Ovaj omotač, poznat pod nazivom heliosfera, štiti Zemlju i druge planete od intenzivne galatičke radijacije, poput one koju emitiraju supernove. Kad ga ne bi bilo život na Zemlji bio bi izložen značajno većim rizicima, a isto bi vrijedilo za austronaute u svemiru.

Prije se mislilo kako je magnetna heliosfera oblika nalik kometu. Ali, temeljem podataka prikupljenih putem više misija američke svemirske agencije NASA-e tijekom prošle godine pokazalo se kako je više poput spljoštenog kroasana.

Astronomi su tijekom istraživanja analizirali dva mlaza materijala koja teku iz Sunčevih polova, oblikovana interakcijom solarnog magnetskog polja s intersolarnim.

Ta su dva mlaza nestabilna i zakrivljena oko međuzvjezdanog magnetskog polja poput vrhova spomenutog popularnog francuskog peciva.

Koristeći računalne modele, znanstvenici su ustanovili da kad neutralne vodikove čestice nisu uključene u simulaciju, mlazovi koji dolaze iz Sunca postaju super stabilni. Kad se u sliku vrate neutralne vodikove čestice, sve postaje nestabilno: savija se, središnja os počinje lelujati...

ekskluzivno

[FOTO] Prizori koji ostavljaju bez daha: Pogledajte najbolje fotografije svemira snimljene u 2021. godini

Pogledaj galeriju

Ta vrsta nestabilnosti može dovesti do turbulencija u solarnim vjetrovima i mlazovima koji izlaze iz našeg Sunca, zbog čega se heliosfera savija u obliku koji nalikuje kroasanu, piše Independent.