ISPLATILO SE

Netflix zaradio na borbi protiv dijeljenja lozinki, broj korisnika u porastu

19.10.2023 u 08:53

Bionic
Reading

Streaming platforma Netflix kaže da je njezino ukidanje dijeljenja lozinki i računa, zajedno s ponudom za jeftiniju uslugu s oglasima, tvrtki donijelo mnogo novih pretplatnika. Također su najavili novo poskupljenje usluge u SAD-u

Broj pretplatnika streaming usluge u zadnjem je kvartalu porastao za 8,76 milijuna, što je bilo znatno bolje od nešto manje od 6 milijuna koliko je Netflix očekivao.

Od svibnja ove godine Netflix poduzima mjere protiv korisnika koji dijele račun izvan jednog kućanstva, tako da ili sukorisnici plaćaju vlastiti račun ili ih prethodni vlasnik računa dodaje kao dodatnog člana za otprilike cijenu najjeftinije pretplate s oglasima.

Prema ranijim izračunima Netflixa, oko 100 milijuna korisnika imalo je pristup lozinci iz drugog kućanstva. Tvrtka računa na činjenicu da će pogođeni korisnici radije platiti nego otkazati uslugu. Ova računica se isplati. Netflix je na kraju tromjesečja imao ukupno više od 247 milijuna korisnika koji su plaćali.

Prihodi Netflixa porasli su za 8 posto na godišnjoj razini na 8,54 milijarde dolara, izvijestila je tvrtka u srijedu. Dobit je porasla za oko petinu na oko 1,68 milijardi dolara.

Kompanija je danas također najavila povećanje cijena za dva svoja plana u SAD-u, Francuskoj i Velikoj Britaniji. Dok je prenosio svoju tromjesečnu zaradu, Netflix je najavio da povećava stope za Basic i Premium planove. Osnovni paket, koji je Netflix ukinuo ranije ove godine, pomiče se s 10 dolara na 12 dolara za starije korisnike, dok Premium raste s 20 dolara na 23 dolara.

Netflix je rekao da će njegovi planovi podržani oglasima i Standardni planovi ostati isti na 7 dolara odnosno 15,49 dolara. Prije vijesti od srijede, tvrtka je posljednji put podigla cijene početkom 2022.

'Iako smo većinom pauzirali povećanje cijena dok smo uvodili plaćeno dijeljenje, naš cjelokupni pristup ostaje isti — niz cijena i planova za zadovoljavanje širokog raspona potreba, a kako našim članovima pružamo veću vrijednost, povremeno od njih tražimo da platite malo više', napisao je Netflix u svom izvješću o zaradi. 'Naša početna cijena iznimno je konkurentna s drugim streamerima i na primjer 6,99 dolara mjesečno u SAD-u, mnogo je niža od prosječne cijene jedne kino ulaznice.'