NE BUDITE NAIVNI

Nemojte nasjesti na ove lažne fotke

11.10.2014 u 09:40

Bionic
Reading

Internet je pun lažnjaka. Vjerojatno bi bilo lakše naći slike koje su autentične nego prokazati sve lažne koje kolaju posvuda. Ovo su neke od najpoznatijih

1) Čudni oblaci iznad planine Fidži
Lentikularni oblaci su cool, no ova fotka je nastala uz pomoć Photoshopa.



2) Ovo nisu osnivači Harley-Davidsona
Početkom prošlog stoljeća William Harley, njegov prijatelj Arthur Davidson i brojni članovi obitelji Davidson udružili su se kako bi napravili jedan od najprepoznatljivijih motocikala. Jesu li to William i Arthur na ovoj fotografiji iz 1914. godine?

Ne, nisu. U pitanju su dva anonimna zaljubljenika u motore iz Minnesote. Fotografija se u online izdanju prvi put pojavila na web stranici posvećenoj obožavateljima kultnog motora.

3) U Sjevernoj Dakoti nema rijeke čiji je tijek u obliku srca
Postoji u toj američkoj saveznoj državi rijeka koja se zove Heart, ali nema veze s ovom fotografijom, koju napravio studio za digitalnu umjetnost Vienna Paint.


4) Ne, nije uhvaćen trenutak kad je munja pogodila drvo
Fotografija je nastala pomoću duge ekspozicije, a svjetlost munje ubačena je pomoću Photoshopa. Autor je Darren Pearson, poznat i kao Darius Twin.

5) Je li ovo piknik na autocesti u SAD-u? Ne baš
Navodno snimljena tijekom naftne krize u Sjedinjenim Državama 1973. Kažemo 'navodno' jer je malo što od onog što se obično vezuje za nju točno. U stvari je nastala te iste godine u Nizozemskoj, kad je ta zemlja uvela nedjelje bez automobila kao mjeru štednje.



6) Meteor iznad Stonehengea? Malo sutra
Meteor je, doduše, stvaran - snimljen je iznad Oklahome 2008. No, netko ga je ubacio na fotku čuvenog kamenog kruga u Engleskoj i hajde vi sad razuvjerite ljude koji misle da nije lažnjak.

Lažni meteor nad Stonehengeom Screenshot /Twitter@Globe_pics

7) Otoci koji se ljube na Grenlandu? Ne postoje
Tako izgledaju, ali nisu stvarni. Riječ je o oglasnoj kampanji farmaceutske kompanije Pfizer (proizvode Viagru, između ostalog), koju je osmislio talijanski ogranak agencije Saatchi & Saatchi.

Izvor:Gizmodo