natječajem do imena

Neka bude Perseverance: 13-godišnji dječak dao ime novom roveru koji putuje na Mars

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 06.03.2020 11:08
  • Objavljeno 06.03.2020 u 11:08
Alexander Mather i rover Perseverance koji će ovo ljeto krenuti u svoju misiju na Mars

Alexander Mather i rover Perseverance koji će ovo ljeto krenuti u svoju misiju na Mars

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: AutoNASA/JPL-Caltech, Joseph Rebello

Prijedlog Alexandera Mathera, učenika sedmog razreda osnovne škole, odabrano je između čak 28.000 pristiglih ideja

Nakon višemjesečnog natječaja, NASA je svom najnovijem roveru dodijelila novo ime: Perseverance, odnosno Ustrajnost. Robot bi s novim imenom trebao prema Marsu krenuti u srpnju. Novo ime zamijenilo je dosadašnji radni naziv projekta, Mars 2020, kako su ovaj rover nazivali posljednjih godina.

Svemirska agencija ovo je ime odabrala između devet finalnih prijedloga koje su poslali američki učenici osnovnih i srednjih škola. Neke su prijave stigle čak iz vrtića.

Da bi ušli u NASA-in natječaj imenovanja rovera za Mars, kandidati su uz prijedlog imena trebali poslati i esej od 150 riječi u kojem objašnjavaju smisao prijedloga. Izvorno, NASA je primila čak 28.000 eseja, a tisuće sudaca volontera iščitalo je sve prijedloge i izabralo finaliste.

Prijeglog Alexandera Mathera proglašen je najboljim u konkureciji 28.000 radova

Prijeglog Alexandera Mathera proglašen je najboljim u konkureciji 28.000 radova

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

NASA je javno glasala o svojim omiljenim opcijama, koje su uključivale nazive kao što su Ingenity i Clarity, a finalisti su svoje ideje raspravljali s panelom NASA-inih stručnjaka. Na kraju, NASA se odlučila za 'ustrajnost', prijedlog sedmaša Alexandera Mathera iz Springfielda u Virginiji.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

'Mi istraživači i svom na putu do Marsa suočit ćemo se s brojnim neuspjesima. Međutim, možemo ustrajati. Mi, ne kao nacija, već kao ljudi, nećemo odustati', napisao je Alexander u svom eseju. Kao pobjednik velikog nagradnog natječaja, pozvan je u Cape Canaveral na Floridi kako bi uživo pratio lansiranje rovera s raketom Atlas V.

NASA-in novoimenovani rover Perseverance kreće u veliku i važnu misiju: tragati za pradavnim tragovima života na Marsu i saznati što više podataka o povijesti planeta. Perseverance bi trebao odigrati svoju ulogu i u nekoj budućoj misiji slanja prikupljenih uzoraka na Zemlju.

Rover bi na površinu Marsa trebao sletjeti 18. veljače 2021. u području poznatom kao krater Jezero. Nagađa se da je riječ o delti drevne rijeke u kojoj je milijardama godina ranije bujao život. Uspje li uspješno aterirati, Perservance će biti drugi funkcionalni rover na Marsu; tamo se već nalazi Curiosity koji krater Gale istražuje od 2012.

Kako je rover dobio ime

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

I Curiosity je ime dobio na natječaju na kojem je pobijedila učenica Clara Ma iz Kansasa kojoj je to iskustvo potpuno promijenilo život. Nekad stidljiva djevojčica u međuvremenu je diplomirala geofiziku na Sveučilištu Yale i studij nastavila u Cambridgeu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!