DAJTE SE ODLUČITE

Nasilne igre ipak su pogubne po zdravlje

06.02.2009 u 10:44

Bionic
Reading

Iskreno, već nam je preko glave rasprava oko toga utječu li videoigre na psihofizičko zdravlje ili ne. Najnovija saznanja znanstvenika sada govore da ipak utječu

Učestalost i vrste videoigara koje mladi u današnje doba igraju otvara rizike za zlouporabu alkohola i droga, mogu dovesti do loših međuljudskih odnosa te pada razine samopoštovanja. Ova saznanja objavljena su u stručnom časopisu Dnevnik mladih i adolescenata (Journal of Youth and Adolescence), a studiju su proveli na Obiteljskoj školi pri Sveučilištu Brigham Young (School of Family Life at Brigham Young University) u Utahu.

Studija je provedena na uzorku od 500 ženskih te 313 muških dvadesetogodišnjih studenata. Podaci objavljeni u spomenutoj tiskovini navode da muški ispitanici tri puta više igraju videoigre od ženskih, kao i da muškarci čak u osam puta više slučaja odabiru nasilne video igre. Isti segment ispitanika češće koristi internet za zabavu, čitanje vijesti te surfanje po pornografskim stranicama, dok žene češće koriste internet u profesionalne svrhe te za korištenje e-pošte.

Ispitanici koji su 'ovisniji' o igrama skloniji su češćem korištenju alkohola i droga te imaju slabije društvene veze od ispitanika koji nisu toliko skloni igranju.

Ipak, Laura Padilla-Walker, jedna od članica stručnog tima koji je provodio ovu studiju ističe da 'dobiveni podaci ne znače nužno da će svaki ljubitelj video igara imati nisko samopoštovanje te da će posegnuti za korištenjem droga i alkohola'.