OSVAJANJE SVEMIRA

NASA objavila fotografiju motora koji će astronaute ponijeti na Mjesec

20.10.2023 u 09:49

Bionic
Reading

Impresivni pogon letjelicu će osloboditi od zemaljske gravitacije te ju sigurno usmijeriti prema našem prirodnom satelitu

NASA je podijelila snimku koja prikazuje četiri motora koji će pokretati misiju s posadom na Mjesec.

Četiri motora RS-25 nedavno su priključena na jezgru pojačivača NASA-ine rakete Space Launch System (SLS) koja će u misiji Artemis II potjerati četiri astronauta prema Mjesecu, a planirana je za studeni sljedeće godine.

Motori su bili pričvršćeni na jezgru u NASA-inom Michoud Assembly Facilityu u New Orleansu, Louisiana.

Motori su zajedičkom snagom sposobni proizvesti nešto više od 907 tona potiska pri lansiranju. Radeći s dva bočna pojačivača vozila, SLS je proizveo impresivnih 4 tone potiska kada je raketa poletjela na svom prvom letu u studenom prošle godine, šaljući kapsulu Orion bez posade na prelet Mjeseca u misiji Artemis I.

Prve četiri misije Artemisa zapravo koriste obnovljene motore koji su pokretali Space Shuttle sve dok program nije povučen iz upotrebe 2011.

Misija Artemis II poslat će NASA-ine astronaute Christinu Koch, Victora Glovera i Reida Wisemana, zajedno s astronautom Kanadske svemirske agencije Jeremyjem Hansenom, na isto putovanje kao i misija Artemis I. Neće biti slijetanja na Mjesec - radi se o preletu koji će posadu odvesti unutar samo 129 km od površine Mjeseca.

U kolovozu je posada mogla prvi put izbliza pogledati stvarnu kapsulu Orion koja će ih nositi na njihovom epskom putovanju sljedeće godine. Misija Artemis II potvrdit će siguran rad Orionovih sustava za podršku posadi i otvoriti put za dugo očekivano slijetanje s posadom, vjerojatno 2025. godine. Astronauti za tu misiju tek trebaju biti imenovani.

NASA također planira izgraditi stalnu bazu na Mjesecu za dugotrajne boravke, zaključuje Digital Trends.