NOVA OTKRIĆA

NASA u srijedu predstavlja uzorke asteroida Bennu, prenosit će sve uživo

09.10.2023 u 11:21

Bionic
Reading

NASA je spremna razotkriti uzorak prikupljen s asteroida Bennu. Svemirska agencija događaj će uživo prenositi ove srijede u 17 sati.

Misija OSIRIS-REx označila je NASA-ino prvo izvlačenje uzorka s udaljenog asteroida u složenoj operaciji koja je uključivala slijetanje svemirske letjelice na stijenu, hvatanje i pohranjivanje materijala iz nje te dopremanje tereta do Zemlje.

Misija je pokrenuta u rujnu 2016., a letjelica je uzorke prikupila četiri godine kasnije. Dugo putovanje natrag na Zemlju završilo je prošlog mjeseca kada je uzorak u kapsuli sletio u pustinju Utaha, točno kako je i planirano.

Nakon što je kratko vrijeme držana u čistoj prostoriji u blizini mjesta slijetanja, kapsula je prevezena u Johnson Space Center u Houstonu gdje će biti otvorena, omogućujući početak višegodišnjeg znanstvenog istraživanja za koje se istraživači nadaju da će nam reći više o formiranju našeg sunčevog sustava i, nadaju se, uvid u to kako je nastao život na Zemlji.

Komentirajući uspješnu misiju, šef NASA-e Bill Nelson rekao je da je OSIRIS-REx 'donio nešto izvanredno: najveći uzorak asteroida ikada primljen na Zemlji'.

  • +3
Osiris-Rex, sakupljanje uzorka nakon povratka na Zemlju Izvor: Profimedia / Autor: NASA/Keegan Barber / Zuma Press / Profimedia

Nelson je dodao: 'Pomoći će znanstvenicima u istraživanju nastanka planeta, poboljšat će naše razumijevanje asteroida koji bi mogli utjecati na Zemlju i produbiti razumijevanje porijekla našeg Sunčevog sustava i njegove formacije'.

NASA će uzorak prikupljen s asteroida Bennu otkriti tijekom posebnog događaja koji počinje u 17 sati u srijedu, 11. listopada.

Događaj će se moći pretiti putem javnog kanala NASA TV-a.