SUSRET S NEOWISEOM

Hubble je izbliza snimio komet koji se vraća tek za sedam tisuća godina

24.08.2020 u 11:59

Bionic
Reading

Svemirski teleskop je snimio komu, nakupinu prašine i plinova koja okružuje jezgru kometa široku nešto manje od pet kilometara, sastavljenu od stijena i leda s dijametrom od 18 tisuća kilometara

Svemirski teleskop Hubble snimio je 8. kolovoza čuveni komet Neowise (C/2020 F3) koji je ranije ovog ljeta bio vidljiv sa Zemlje.

Time smo dobili najbližu sliku dosad tog nebeskog tijela koje je trenutno na izlasku iz unutrašnjeg dijela Sunčevog sustava. Neće nam biti tako blizu još idućih sedam tisuća godina.

The Jets of Comet NEOWISE Izvor: Društvene mreže / Autor: HubbleESA

Hubble je snimio komu, nakupinu prašine i plinova koja okružuje jezgru kometa široku nešto manje od pet kilometara, sastavljenu od stijena i leda s dijametrom od 18 tisuća kilometara.

Koristeći tu sliku istraživači će pokušati ustanoviti sastav prašine kometa, djelomično i kako bi ustanovili na koji ju je način prolazak blizu Sunca promijenio.

Pogledate li pomnije Hubbleov snimak, vidjet ćete dva mračna kupa. Oni su posljedica para mlazova prašine i plina koji izbijaju iz jezgre na suprotnim stranama. Kako se komet približava Suncu tako se led na njemu pretvara u paru. Zbog rotacije jezgre čini se kao da su mlazovi rašireni daleko u komu.

Neowise je najsjajniji komet snimljen Hubbleom dosad i najsjajniji komet vidljiv na području sjeverne hemisfere od Hale-Boppa, koji je pored Zemlje prošao 1997. godine.

Drugi potencijalni kandidati nisu mogli podnijeti vrelinu Sunca. Primjerice, u proljeće se komet Atlas raspao, što je Hubble također zabilježio, piše Sky And Telescope.