UPOZNAJTE GL-10

NASA ima letjelicu koja je i helikopter i zrakoplov

05.05.2015 u 07:50

Bionic
Reading

Da se ponekad zaboraviti, no NASA radi i na stvarima koje nisu nužno vezane (isključivo) za istraživanje svemira. Jedan od takvih projekata je Greased Lightning, poznat kao GL-10. Riječ je o daljinski kontroliranoj letjelici s deset električnih motora, koja može uzletjeti poput helikoptera, a u letu se pretvoriti u vrlo brzi zrakoplov

Rad na letjelicama koje imaju mogućnost transformacije iz helikoptera u zrakoplov nije neka posebna novost, no prethodni projekti (poput vrlo poznatog Bell Boeing V-22 Osprey) su već desetljećima ocijenjeni kao preskupi i...problematični. Samo Osprey program je do sada koštao više od 30 milijardi dolara, a kada je riječ o sigurnosti tereta i posade - ona se pokazala nižom od uobičajenih letjelica. Je li onda uopće moguće kombinirati letne osobine uz pozitivniji rezultat?

NASA upravo to nastoji istražiti GL-10 prototipom, uz mnogo manje sredstava nego li je to ranije bilo potrebno. Ukupno su napravili 12 prototipa, mase od 2,3 kilograma pa sve do modela od 28,1 kilogram koji je uspješno odradio bitne testove. Pored uobičajenih za let u mjestu, stiglo je i vrijeme za test u kojem će se motori okrenuti u letu te GL-10 pretvoriti u zrakoplov velike učinkovitosti. Kako je to prošlo moguće je vidjeti u nastavku:

NASA-in električna letjelica se transformira iz helikoptera u zrakoplov

Sljedeći koraci za testni program su potvrde o aerodinamičkim svojstvima i učinkovitosti, a jednog dana će biti moguće razviti letjelicu kvalitetnih letnih karakteristika i niskog rizika pri manevriranju.