NEOPJEVANE HEROINE

Napokon priznanje američkim tehno-pionirkama

23.11.2016 u 15:33

Bionic
Reading

Grace Hopper i Margaret Hamilton odigrale su ključne uloge tijekom ranih dana razvoja računala. Dobile su najveće američko civilno priznanje

Grace Hopper i Margaret Hamilton dobile su Predsjedničku medalju slobode, najveće civilno odlikovanje u Sjedinjenim Državama.

Matematičarka Margaret Hamilton, sada stara 80 godina, bila je računalna znanstvenica u NASA-i, gdje je sa svojim timom napisala softver kojeg će kasnije koristi astronauti u zapovjednom i lunarnom modulu misije Apollo, tijekom koje je čovjek prvi put zakoračio na Mjesec.

Bila je ključna figura u razvoju softvera u vrijeme kad je sam softver tek bio u početnim fazama razvoja. Njen je računalni kod dostupan na repozitoriju Github. Prilikom dodjele odlikovanja američki predsjednik Barack Obama ju je nazvao 'simbolom generacije neopjevanih žena koje su pomogle pri slanju muškaraca u svemir'.

Programerka Grace Hopper, koja je u to vrijeme već imala doktorat iz matematike, pridružila se američkoj Mornarici '40-tih godina prošlog stoljeća te s vremenom dogurala do čina admirala. Radila je na ranim modelima računala Mark I tijekom Drugog svjetskog rata, pomogla pri stvaranju programskog jezika COBOL krajem '50-tih i osmislila izraz računalni bug.

Umrla je 1992. godine. Od tad je postala simbol pokreta žena u tehnologiji, a po njoj je nazvana konferencija Grace Hopper Celebration of Women in Computing, koja je ove godine okupila 15 tisuća sudionika.

Hopper i Hamilton nisu prve žene koje su primile ovo visoko odlikovanje. Obama je tijekom svojeg predsjednikovanja također nagradio Katherine Johnson i Sally Ride

Johnson je također bila matematičarka u NASA-i koja je pomogla pri izradi izračuna ključnih za postavljanje astronauta Johna Glenna u orbitu. Fizičarka Ride je bila prva Amerikanka u svemiru. Umrla je od raka gušterače 2012. godine.


Hamilton i Hopper su među 21 ovogodišnjim dobitnikom Predsjedničke medalje slobode, priznanja koje se dodjeljuje za iznimna postignuća u širokom spektru područja, od nacionalne sigurnosti do kulturnih pothvata.

Medalje su također dobili košarkaši Kareem Abdul-Jabbar i Michael Jordan, filantropi Bill i Melinda Gates, glumci Robert De Niro, Tom Hanks, Robert Redford i Cicely Tyson, glazbenici Diana Ross i Bruce Springsteen, aktivistica Elouise Cobell, komičarka Ellen DeGeneres, fizičar Richard Garwin, arhitekt Frank Gehry, umjetnica Maya Lin, producent emisije Saturday Night Live Lorne Michaels, predsjednik koledža Miami Dade Eduardo Padron, radijski spiker Vin Scully i političar Newt Minow

Bill Gates, još jedan informatičar među dobitnicima, sa suprugom Melindom je 2000. godine osnovao fondaciju Gates čiji je cilj borba protiv siromaštva i suzbijanje zaraznih bolesnih. Melinda Gates je tijekom rujna najavila kako će se baviti i podrškom ženama u tehnologiji.

Predsjednička medalja slobode ustanovljena je 1963. za vrijeme mandata Johna F. Kennedyja. Zamijenila je Medalju slobode koju je 1945. ustanovio predsjednik Harry Truman kako bi odao počast civilima koji su služili tijekom Drugog svjetskog rata.

Više:CNET