OGROMAN PRITISAK

Nakon manje od šest mjeseci odlazi prvi čovjek TikToka

27.08.2020 u 10:21

Bionic
Reading

Čelnu poziciju napustio je usred spora s administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa. Njegov će posao privremeno preuzeti glavna direktorica TikToka Vanessa Pappas

Kevin Mayer više nije glavni izvršni direktor TikToka. Čelnu poziciju napustio je usred spora s administracijom američkog predsjednika Donalda Trumpa i pregovora o prodaji popularne aplikacije za video zapise.

'Politički razvoj događaja zadnjih nekoliko mjeseci značajno je promijenio opseg onog što bi trebala biti Kevinova uloga u budućnosti. U potpunosti poštujemo njegovu odluku. Zahvalni smo za vrijeme koje je proveo s nama i želimo mu svako dobro', navedeno je u priopćenju iz TikToka.

Mayer je odlazak najavio interno odaslanom e-poštom koja je dospjela u ruke novinarima Financial Timesa. Njegov će posao privremeno preuzeti glavna direktorica TikToka Vanessa Pappas.

'Proteklih tjedana politička klima se drastično promijenila. Dobro sam razmislio o nužnim promjenama korporativnoj strukturi i što to znači za posao na globalnoj razini za koji sam se prijavio. Uzimajući to u obzir, i očekujući vrlo brz rasplet situacije, teška srca odlučio sam napustiti tvrtku', napisao je Mayer u e-mailu.

Tijekom nekoliko proteklih tjedana TikTok je bio izložen ogromnom pritisku Trumpove administracije. Američki predsjednik zatražio je da tu aplikaciju za područje Sjedinjenih Država preuzme tvrtka iz te države, zaprijetivši kako će ju u potpunosti zabraniti u SAD-u.

Specijalac za preuzimanja

Iako bi bilo komplicirano izvesti tako nešto s globalnom tvrtkom, Microsoft se nametnuo kao glavni potencijalni kupac, a zanimanje su navodno pokazali i u Oracleu, Netflixu, Twitteru...

TikTok je tužio administraciju predsjednika Trumpa zbog zabrane obavljanja transakcija s njihovom matičnom tvrtkom ByteDance. U tužbi su naveli kako to čine nerado, kako bi zaštitili svoja prava te prava njihove zajednice i zaposlenika.

Mayer je u TikTok došao u svibnju ove godine s pozicije direktora sadržaja za korisnike u Disneyu, gdje je vodio pokretanje servisa Disney Plus.

Također je bio ključan za pojedina velika preuzimanja, među kojima su i Marvel Entertainment (2009. godine), Lucasfilm (2012.) i 71,3 milijarde američkih dolara vrijedna kavizicija 21st Century Foxa (2013.)

Iz Disneya je otišao nedugo nakon što je Bob Chapek postao novi glavni izvršni direktor te tvrtke, a Bob Iger preuzeo poziciju izvršnog predsjednika. Dugo se očekivalo kako će upravo on zasjesti na čelo Disneya, piše Verge.