ZA LOVCE NA BLAGO

Najbolje RPG igre za ljubitelje istraživanja

12.09.2014 u 09:36

Bionic
Reading

U ovoj temi donosimo vam izbor roleplaying videoigara koje će vas potaknuti da istražite njihove fantastične virtualne svjetove

U ponedjeljak je izašao dugo najavljivani Destiny, Bungiejev projekt koji kombinira elemente FPS-a, RPG-a i istraživanja u ogromnu cjelinu. Za sve gejmere koji zbog jednog ili drugog razloga ne mogu zaigrati ovo čudo, pripremili smo popis najzanimljivijih RPG igara u kojima je glavna tematika - otkrivanje nepoznatog.

Drugim riječima, tema su nam veliki otvoreni svjetovi u kojima ćete se bez problema izgubiti te prepustiti beskonačnim avanturama koje skrivaju.

Baldur's Gate trailer

Franšiza Baldur's Gate
Baldur's Gate i njegov nastavak Shadows of Amn spadaju među najveće igre svoje generacije. Štoviše, toliko su velike da i dan danas utjeruju strah u kosti svim igračima koji (zbog nekog razloga) žele riješiti svaki quest koji igra može ponuditi. Mape u Baldur's Gateu su doista velike, makar putovanje među njima funkcionira preko sustava brzog putovanja, što nadoknađuju gotovo nevjerojatnom količinom zadataka, nerijetko jako dobro skrivenih. Da stvar bude još bolja, velik broj zadataka dat će vam vaši suputnici, što znači da ćete morati završiti igru više puta kako biste mogli reći da ste otkrili sve što se otkriti može. Kao šlag na tortu dodajmo glavni quest, toliko okružen zanimljivim 'smetnjama' da ćete vrlo vjerojatno prestati igrati igru prije nego što ga konačno privedete kraju.

Divinity: Original Sin trailer

Divinity: Original Sin
Ovaj nedavno izdani RPG svojevrsna je posveta klasičnom Baldur's Gateu. Napominjemo ovo u slučaju da ste nedavno završili spomenuti klasik pa vam treba neki novi izazov. Zajednička osobina? Obje igre imaju mape ograničene 'veličinom' te su povezane sustavom brzog putovanja. Način na koji igra nadoknađuje klasikov 'nedostatak' sirova je količina sadržaja koji se nemilosrdno gura igraču niz grlo. Velik broj gejmera u deliriju javlja da im je za prvi grad i sve dostupne zadatke trebalo preko 10 sati. Čitava igra? Preko 100. Drugim riječima, ako imate dovoljno vremena, nešto novca za trošenje na Steamu te vam rastu zazubice za klasičnim RPG iskustvom, Divinity zaista nije toliko loš izbor.

Elder Scrolls Skyrim Trailer

Franšiza Elder Scrolls
Hajde, priznajte. Čim ste pročitali naslov, bilo vam je jasno da ćemo spomenuti ovaj legendarni Bethesdin serijal. Iskreno, ako niste čuli za njega, toplo preporučamo da odsurfate do omiljene stranice s old school igrama i kupite sve stare nastavke. Ovaj briljantno osmišljeni sandbox serijal jedna je od najpoznatijih fantasy franšiza na PC-ju te uvjerljivo svjedočanstvo o tome kako otvoreni svjetovi privlače najveće rojeve znatiželjnih igrača. Ovisno o tome koji nastavak igrate, za prosječni prohod trebat će vam od pedeset do nekoliko stotina sati, ovisno i o vašoj volji za istraživanjem. Zadaci u Elder Scrollsima toliko su mnogobrojni da nam se vrti u glavi od same pomisli na njih. Za kraj spomenimo da vaš ulazak u svijet Elder Scrollsa ne treba koštati ni kune. Bethesda naime dijeli Daggerfall potpuno besplatno

Kingdoms of Amalur: Reckoning

Kingdoms of Amalur: Reckoning
Jeste li znali da je ova tragično propala igra u originalu trebala biti masivni multiplayer? Njezini autori su, suočeni s enormnim dugovima, srezali budžet te izbacili KoA u široj publici poznatijem izdanju - kao sandbox igru za jednog igrača. Ako odlučite igrati Kingdomse zbog priče, bit ćete razočarani. Međutim najveći užitak u igri je istraživanje apsolutno enormnog (i usuđujemo se reći - prekrasno osmišljenog) otvorenog svijeta. Dodatna dva argumenta zašto je igrati su cijena i dinamika. Kingdoms of Amalur moguće je pronaći za manje od 10 eura, makar se zvanična cijena na Steamu uglavnom vrti oko 20. Drugo, igra ima jako dobar sustav borbe u pravom vremenu, što će definitivno oduševiti gejmere sklonije akcijskim avanturama. Sve u svemu - super igra.

Legend of Zelda: Wind Waker trailer

Legend of Zelda: The Wind Waker
Premda Nintendo mahnito reklamira nadolazeću Zeldu kao prvi sandbox u serijalu, svi pravi šmekeri znaju da je prvi 'otvoreni' naslov u serijalu bio legendarni Wind Waker. U ovoj igri otkrivanje nepoznatih tamnica raštrkanih na devet velikih otoka zaista je predivno iskustvo. Što je najbolje od svega, relativno rano u igri dobivate kontrolu nad brodićem kojim ćete moći otići i do najudaljenijih tajnih destinacija. Istini za volju, priča u Wind Wakeru je vrlo linearna, a igra vas sprečava da posjetite sve lokalitete dok ne otkrijete neke ključne segmente. Međutim poanta je u tome da igra daje osjećaj slobode čak i nakon što shvatite da ste na tračnicama. Ako nekim slučajem imate Wii U, predlažemo vam da ubodete HD verziju igre. Ako ne, tu su uvijek Gamecubeovi emulatori, kao i originalna inačica Gamecubea.

izvor: Makeuseof