LJEPOTA U ZNANOSTI

Najbolje fotografije mikro i makroprirode u 2011.

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U 2011. godini na tportalu smo vam predstavili cijeli niz fotogalerija najboljih fotografija prirode pobjednica najpoznatijih svjetskih natjecanja

U nadi da će vam uljepšati predblagdanske dane, za vas smo odabrali nekoliko najvažnijih koje otkrivaju ljepote makro i mikrosvijeta našeg planeta.

Najbolje fotografije britanskog života divljine

Andrew Parkinson

Andrew Parkinson

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Natjecanje za najbolje fotografije života divljine, The British Wildlife Photography Awards (BWP), koje se održava posljednje tri godine, u rujnu je objavilo pobjednike za 2011. godinu. Ukupni pobjednik natjecanja je fascinantna fotografija meduze koju je Richard Shucksmith snimio na malenom nenastanjenom škotskom otoku Sula Sgeir. To nepristupačno područje stanište je brojnih morskih životinja.

Natjecanje je organizirano u deset kategorija, od morskog života i ponašanja životinja do kukaca i života divljači u urbanim sredinama.


Najbolje Nikon mikrosnimke 2011.

Andrew Parkinson

Andrew Parkinson

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Fotografija ličinke malenog kukca krkavca s kliještama nalik na rogove pobjednik je prestižnog natjecanja pod nazivom 2011 Nikon International Small World Photography Contest. Nagrađenu fotografiju, koja otkriva ljepotu u 'ružnom', snimio je Igor Siwanovitz s Instituta za neurobiologiju Max Planck u Njemačkoj.

Ti kukci hrane se tako da kožu plijena probijaju šupljim čeljustima kroz koje potom sišu njihove tjelesne sokove. Dr. Siwanovitz kaže da je kukac uspuzao na njegovu ruku i ondje počeo dubiti rupe. Umjesto da ga zgnječi, Siwanovitz ga je pohranio u epruvetu koju uvijek ima spremu u džepu za slične prilike.


Novih sedam čuda prirode

Andrew Parkinson

Andrew Parkinson

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon četiri godine natjecanja, 11. 11. 2011. u 11 sati, izabrano je sedam novih svjetskih čuda prirode. Iz 220 zemalja bilo je nominirano 440 kandidata, a među njima bila su i naša Plitvička jezera i Podunavlje, međutim nisu ušli u finale. Fondacija New7Wonders izabrala je sedam novih svjetskih čuda prirode među 28 finalista.

 

Nova čuda su amazonska prašuma, zaljev Ha long, slapovi Iguazu, otok Jeju, nacionalni park Komodo, podzemna rijeka Puerto Princesa i planina Table. Sva ta mjesta nalaze se na UNESCO-ovom popisu zaštićenih područja i bogati su i bioraznoliki ekološki sustavi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi