OPREZ

Na Facebooku se dijeli novi iPhone, ne nasjedajte

  • Autor: J.D./Hoax-Slayer
  • Zadnja izmjena 18.09.2014 07:59
  • Objavljeno 18.09.2014 u 07:28
iPhone 6

iPhone 6

Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Nedugo nakon službenog predstavljanja Appleovih noviteta počele su i online prijevare. Jedna od njih je promovirana na Facebooku, a koja tvrdi da se može osvojiti iPhone 6 u 'tri jednostavna koraka'. Stranica Hoax Slayer je prilično brzo ispitala stvar i otkrila kako je riječ o potencijalno vrlo skupoj greški ako se korisnici 'navuku'

Naime, stranica osim uobičajenih 'potreba' poput podjele adrese s drugima na društvenoj mreži traži i odlazak na zasebnu stranicu na kojoj se 'treba preuzeti Participation Application'. Na njoj će korisnike pak presresti pop-up prozor s navodom da korisnik mora sudjelovati u jednom ili više upitnika prije preuzimanja spomenute aplikacije.

Onaj trenutak kada korisnik (za 'anketu') preda svoj mobilni broj, pretplatit će se na vrlo skupu SMS uslugu - Hoax Slayer navodi da će ta 'usluga' za svaku poslanu poruku korisniku naplatiti sedam američkih dolara. Osim toga, korisnika može čekati još hrpa spam poruka, ovisno o opciji koju se odabralo za ankete. Ukratko - valja biti vrlo oprezan.

Hoax Slayer navodi da legitimne stranice koje budu imale slične ponude neće koristiti ni slične taktike za sudjelovanje, ali i upozorava da će količina prevarantskih odredišta eksplodirati s početkom isporuke novih iPhone uređaja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!