ususret plamtećoj smrti

Muskov auto će u svemiru provesti preko tri milijuna godina

15.02.2018 u 13:20

Bionic
Reading

Prema najnovijim proračunima, Teslin roadster lebdjet će bezdanom svemira još nekoliko milijuna godina prije nego što ga gravitacija Zemlje ili Venere ne povuče u sigurnu 'plamteću smrt'

Kanadski i češki znanstvenici zaključili su da će Teslin roadster sa lutkom-astronautom svemirom putovati još jako puno vremena. Štoviše, proračunali su da će roadster tijekom idućih milijun godina imati 2.5 posto šanse zabiti se u Veneru, odnosno 6 posto šanse zabiti se u Zemlju.

Prije nego što zamislite scenu u kojoj vam automobil s astronautom lutkom probija krov vikendice, vodite računa da će sanaciju otpada odraditi naša atmosfera. Naime, velika većina vozila će izgorjeti pri ulasku. Tim je također spomenuo da auto može završiti i u Suncu, no statističke šanse za to su zanemarive. Udar u Mars je u drugu ruku praktički nemoguć.

Ako želite saznati konkretne postotke i način kako je tim do njih došao, bacite pogled na Arxiv.org.

Podsjetimo, automobil je u atmosferi završio putem nove rakete iz SpaceXa. Nosio ga je Falcon Heavy, najmoćniji sustav za prijenos tereta u orbitu. Komična kombinacija moderne znanosti i britanskog smisla za humor tako će kružiti oko Sunca u orbiti između Marsa i Jupitera, svirajući Davida Bowieja dok mu ne ponestane struje u akumulatoru.

Matematička razbibriga

Doktor Hanno Rein i kolege sproveli su računalnu simulaciju čak 240 puta ne bi li otkrili kamo će se Teslin roadster kretati idućih 3.5 milijuna godina. 'Nismo znali što očekivati s obzirom da jedina tijela koja vidimo u svemiru uglavnom je kamenje, a ne stvari stvorene ljudskom rukom. U slučaju Teslinog auta, priča je doslovno okrenuta naglavačke. Sve što znamo je da je auto stigao sa Zemlje, no nepoznato nam je njegovo odredište' rekao je profesor na Sveučilištu u Torontu.

'Postoje sveukupno dvije mogućnosti - ili će ostati u društvu planeta našeg Sunčevog sustava ili će otputovati na 'galaktičko smetlište' asteroida u sklopu Kuiperovog pojasa.' zaključio je.

  • +8
Ovo su najznačajniji trenuci jučerašnjeg lansiranja rakete Falcon Heavy Izvor: Profimedia / Autor: NN

Utjecaj planeta i ponovni susreti

Prema proračunu, Teslin roadster bi se u blizinu Zemlje trebao vratiti za oko trideset godina. Ako ga uspijemo prepoznati, s obzirom da je relativno malen, bit će to zanimljiv susret. Naravno, ovo se možda neće niti desiti, s obzirom da će na njegovu putanju možda utjecati divovske planete poput Jupitera. Znanstvenici su, doduše, vrlo uvjereni da se promjena putanje neće desiti.

Jedina planeta koja će zbilja utjecati na let Muskovog automobila je Zemlja. Nakon nekog vremena, ulogu kozmičkog kormilara preuzet će susjedna Venera.

Što se vječite bojazni da će vozilo uzrokovati bakteriološku katastrofu na Marsu ukoliko se u njega zabije, ne postoji razlog za brigu. 'Auto će u svemiru provesti nekoliko milijuna godina prije nego što išta uspije pogoditi.' kaže Rein.

  • +8
Sva ljepota svemira zabilježena teleskopom Hubble Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/Hubble

Pazi na lak

Postoji relativno mala šansa da će Tesla doslovno pogoditi neki meteor, no s vremenom bi metalik finiš i ostatak automobila mogli nastradati zbog brojnih mikrometeora. Naš sljedeći susret s Teslinim automobilom bit će za 30 godina, pa onda opet tek 2091. kada će pokraj naše planete proći na udaljenosti Mjeseca.