eksperiment milijardera

Musk o životu na jednom dolaru dnevno: Shvatio sam da se nemam čega bojati

26.03.2018 u 15:54

Bionic
Reading

Kako bi otkrio je li dovoljno snalažljiv da postane poduzetnik, Musk je pokušao preživjeti cijeli mjesec sa 30 dolara. Ovaj pokus pomogao mu je da pobijedi strah od neuspjeha

Puno prije nego li je izvršni direktor tvrtki SpaceX i Tesla Elon Musk postao milijarder, živio je na samo jednom dolaru dnevno. Ne, nije bio siromašan, to je bio njegov način da testira samog sebe i odluči može li postati poduzetnik. Jedno je vrijeme jeo samo hrenovke u pecivu i naranče kako bi smanjio osobne troškove na minimum.

O svojoj prošlosti i ekstremnom životnom stilu prije nego je prodao svoju prvu tvrtku Zip2 i postao milijunaš sa samo 28 godina, razgovarao je sa Neilom deGrasse Tysonom u podcast emisiji StarTalk Radija.

Musk je objasnio svoje ambicije da oblikuje budućnost čovječanstva putem interneta, energetske učinkovitosti i istraživanja svemira koje je počeo razvijati još kao brucoš na Kraljevskom sveučilištu u Ontariju u Kanadi. Tyson mu je šaljivo dobacio kako danas većinu studenata zanima samo hoće li se zaposliti nakon što dobiju diplome.

Musk mu je odgovorio kako to i njega zabrinjava. Dok je mio mlad, planirao je otići u SAD-u, što je i učinio na svojoj trećoj godini studija kad je upisao Sveučilište u Pennsylvaniji. Oduvijek se je pitao kako bi bilo kad bi sa dvadeset i nešto godina pokrenuo posao u Americi.

TEHNO GURU

Ove videoigre Elon Musk jednostavno obožava

Pogledaj galeriju

'U Americi je prilično lako živjeti. Nisam trebao mnogo da bih preživio. Shvatio sam da bih mogao živjeti u nekom jeftinom apartmanu sa svojim računalom i da bi mi to bilo sasvim dovoljno' rekao je Musk.

Izračunao je kako mu je 30 dolara dovoljno da preživi cijeli mjesec pa je odlučio testirati svoju teoriju. Kupio je dovoljno hrane, uglavnom hrenovki u pecivu i naranči, za cijeli mjesec. Ponekad bi jelovnik obogatio tjesteninom s umakom od rajčice i tako je uspio provesti svoj plan.

Ovo ga je iskustvo ohrabrilo jer sam sebi dokazao da može preživjeti sa 30 dolara pa je zaključio kako se nema čega bojati ne uspije li u poduzetničkim vodama.

Muskovo bogatstvo danas doseže oko 19,6 milijardi dolara. U nastavku možete poslušati punu StarTalk epizodu u kojoj je gostovao.