PROPAO PROJEKT

Mozilla otpušta, Firefox OS je mrtav!

05.02.2017 u 08:48

Bionic
Reading

Proizvođač web preglednika Firefox raspustio je inicijativu Connected Devices u sklopu koje je razvijao mobilni operativni sustav i otpustio oko 50 zaposlenih

Otkazi su još jedan znak problema u kojima se Mozilla našla nakon što je udio Firefoxa u tržištu web preglednika značajno pao tijekom proteklih nekoliko godina, nakon što je primat preuzeo Googleov Chrome.

Pokušali su proširiti se u druge ključne kategorije, pa su tako mobilnim operativnim sustavom Firefox OS s jeftinijim mobitelima trebali stići na tržišta u razvoju. Incijativa Connected Devices bila je dijelom tog pothvata, s ciljem utjecanja na razvoj dizajn uređaja i protokola iz domene interneta stvari u skladu s Mozillinim vrijednostima kao što su otvorenost, dostupnost, decentralizacija, interoperabilnost, sigurnost, privatnost...

Iako će se i dalje baviti internetom stvari, usredotočit će se više na istraživanje i razvoj novih tehnologija umjesto komercijalnih proizvoda. Zašto? Pa, procijenili su kako je internet stvari još uvijek u vrlo ranoj fazi.

Sličan su pristup koristili pri izradi Quantuma, superbrzog web preglednika koji bi trebao naslijediti Firefox. Osim interneta stvari, namjeravaju više ulagati u proširenu i virtualnu stvarnost.

Više: TechCrunch