MOZILLA NAJAVLJUJE

Znate li što je to projekt Quantum? Superbrzi Firefox koji stiže uskoro

31.10.2016 u 14:56

Bionic
Reading

U Mozilli planiraju do kraja iduće godine toliko ubrzati svoj web preglednik da će nam sadašnja složena interaktivna web odredišta tada djelovati posve drukčije

Prije dvadeset godina web odredišta sadržavala su uglavnom tekstualne dokumente, poneku sliku i poveznicu tu i tamo. Danas su ona interaktivna iskustva sa skočnim prozorima za brbljanje, videom koji se sam pokreće, člancima koji se sami osvježavaju i animiranim grafikama koje se kreću po stranicama dok ih listate.

Stoga su u Mozilli odlučili kako će nadograditi svoj preglednik Firefox ne bi li se bolje nosio s tom kompleksnom stvarnošću. Projekt se zove Quantum i trebao bi iznjedriti radikalno brži preglednik do kraja 2017. godine.

'Stremimo poboljšanjima performanse koja će biti toliko primjetna da će vaše cjelokupno iskustvo korištenja weba biti drukčije. Stranice će se brže učitavati, skrolanje će glatko teći.

Animacije i interaktivne aplikacije reagirat će u trenu i moći će se nositi s intenzivnijim sadržajem uz zadržavanje konzistentnog broja sličica u sekundi.


Vama najvažniji sadržaj automatski će dobiti najviši prioritet, procesorska snaga biti preraspodjeljena tamo gdje je najpotrebnija ', naveo je u blogu Mozillin šef inženjera za platformu David Bryant

Važan je to posao, kako za vas tako i za Mozillu koja se bori za svoje mjesto u svijetu koji sve više koristi pametne telefone umjesto stolnih računala, a kojim dominira Googleov Chrome.

Čak i ako ne koristite Mozillu njena uloga bi vam mogla biti važna jer pomaže u razvoju web standarda i uspostavlja one koji su razvili drugi proizvođači. Recimo, nedavno su pokrenuli inicijativu WebVR, kojoj su se kasnije priključili Googleov Chrome i Microsoftov Egde, a kojom nastoje surfanje webom približiti 3D virtualnoj realnosti kakvu nude Oculus Rift i drugi.

U srcu Firefoxa danas je softver nazvan Gecko. Naći će se i u Quantumu, ali kombiniran s novijim eksperimentalnim projektom Servo. Prve rezultate trebamo očekivati već tijekom prve polovice iduće godine.


U srži Quantuma bit će tehnologije koje će izvlačiti maksimum iz modernih procesora, uključujući čipove s više jezgri koje mogu raditi usporedno i grafičke čipove koji mogu radikalno ubrzati pojedine operacije.

Softver će biti moguće koristiti na Windowsima, MacOS-u i Linuxu, kao i na mobilnim uređajima s Androidom. Apple zasad dozvoljava korištenje samo vlastitog softvera WebKit na iPhoneima i iPadima, no u Mozilli se nadaju kako će se to s vremenom promijeniti.

Uređaji s Quantum Firefoxom trebali bi trošiti manje energije te raditi bolje i brže.

Više:CNET