OCULUS RIFT

Monstruozno snažna računala više nisu potrebna za virtualnu stvarnost

10.10.2016 u 12:40

Bionic
Reading

Zahvaljujući posebno dorađenom softveru, minimalne tehničke karakteristike računala potrebne za korištenje Oculus Rift sustava za virtualnu stvarnost sada su drastično niže. Štoviše, VR je moguće ugodno doživjeti i na računalima od svega 3.500 kuna

Minimalne potrebne karakteristike računala iz ožujka ove godine su tražile Intel Core i5 4590 ili bolji procesor te barem Nvidia GTX 970 grafičku karticu. Ne samo da bi ugođaj korištenja virtualne stvarnosti s lošijim sustavom bio trzavog karaktera, već bi korisniku VR sustava moglo i pozliti.

Bez ikakvih izmjena u VR sustavu Rift, Oculus je snizio minimalne potrebne karakteristike računala na procesor(e) Intel i3 6100/AMD FX4350 te Nvidia 960 grafičku karticu. Ovo su uspjeli zahvaljujući tehnologiji nazvanoj asynchronous spacewarp. Aplikacije koje se izvode u VR-u moraju zadovoljiti 90 sličica u sekundi, a za izazivanje mučnine kod korisnika dovoljno je tek nekoliko izgubljenih sličica. Tu u priču ulazi spomenuta tehnologija koja smanjuje latenciju i trzavosti ne samo kada korisnik u VR svijetu stoji na mjestu - već i kada se kreće.


Spacewarp funkcionira kreiranjem sintetičkih sličica, a dok se igre možda vrte na internih 45fps, sintetičke sličice uskaču na svaku nativnu i VR sustav na glavi korisnika opksrbljuju s 90 sličica u sekundi. Naravno, nije riječ o nečem što može zamijeniti pravi doživljaj 90fps-a, no izvrsno će poslužiti za popunjavanje problematičnih gubitaka sličica na slabijim konfiguracijama.

U skladu s tim, predstavljen je i CyberPowerPC koji košta svega 500 američkih dolara, a koji će bez problema upogoniti Oculusov VR sustav.