TEHNO PREPORUKA

Mobilna igra tjedna: Zaigrali smo Desert Golfing

19.04.2018 u 08:32

Bionic
Reading

Svake srijede donosimo vam naš izbor kratkih, ali slatkih mobilnih videoigara koje u malim zalogajima možete igrati u pokretu ili kod kuće. Ovog puta smo odlučili zaigrati džepni klasik Desert Golfing

Desert Golfing mogao bi bez problema nazvati umjetničkim ispuhavanjem da ga nisam osobno primio u ruke. Riječ je o zen igri bez glazbe i više-manje grafike koja vas stavlja u čizme, cipele ili sandale entuzijastičnog golfera koji putuje pustinjom i igra golf. Sad, ovo možda zvuči apsurdno, no vjerujte mi - nemate pojma koliko je ova igra zabavna i čudna.

Ok, a gdje su vanzemaljci?

Kao prvo, golfera na ekranu nema - sve što vidite je nasumično generirani 2D teren, nebo puno pijeska i rupu u koju morate zatjerati golf lopticu. Vi određujete nagib i snagu udarca, loptica leti prema cilju i nakon toga idete dalje - samo kako biste vidjeli što će se desiti. Mali problem kod ovog plana je taj što je Desert Golf prije svega osmišljen kao minijaturna umjetnička instalacija, s obzirom da kao takav nema nikakav vidljivi cilj. Štoviše, igra je toliko kriptična da je najizdržljivijem igraču trebalo oko dvije godine da uspješno odigra svih 2000 rupa.

TEHNO PREPORUKA

Isprobajte ove vrhunske igre za iPhone

Pogledaj galeriju

Ima li tu uopće ikakvog smisla?

Čak niti taj ustrajni gejmer bez života nije dovoljan da opiše opuštajuću i nevjerojatno metitativnu osobinu ove grafički oskudne mobilne igre. Desert Golfing je nedvojbeno jedan od najbolji odvlačitelja pažnje u stresnim situacijama koji nudi gejming zalogaje od dvadeset sekundi do jedne minute po rupi i vjerujte mi - igra vam, ako ju odlučite malo 'pročitati', nikad neće u cijelosti dosaditi.

Sad, možda ćete prigovarati što za softver koji izgleda kao da je ispao iz ZX Spectruma morate dati preko dva eura, no tužna istina je da ju vrlo vjerojatno nećete shvatiti do trena kada ju odlučite zaigrati.

Riječ je o jedinstvenom primjeru minimalističkog dizajna kojem se osobno vraćam svakih par mjeseci te koji, bez dvojbe, spada u ono sivo područje igara koje bi svesrdno preporučio svima...samo što možda ne bi. Desert Golfing je, ako ne vjerujete mojem ukusu, dvije godine nakon izvornog izlaska na mobilnim platformama, stigao na računala - što je cijelu ideju pustinje i golfa gurnulo na skroz novu razinu. Osobno ne spadam među kadar gejmera koji bi ovakvo što igrali na ogromnom ekranu, no hej - znate što kažu o ukusima.

Kupiti ili ne?

Tim rečeno, Desert Golfing definitivno spada u kategoriju eksperimentalnih igara koje ćete ili obožavati ili mrziti. Ako imate ukus sličan mojemu, iskreno vjerujem da će vas igra oduševiti. Uostalom, čisto sumnjam da ćete ikome ikad priznati da ste se nakačili na grafički oskudnu art instalaciju u kojoj igrate golf u pustinji.

Upravo zbog toga vas ovog tjedna ostavljam s jednom mišlju vodiljom: 'U trenu kada ćete se zateći kako putujete na posao te razmišljate o tome koliko je Desert Golfing dobar, znajte da niste sami.'

  • Ime: Desert Golfing
  • Proizvođač: Blinkbat Games
  • Žanr: sportska simulacija/art igra
  • Plartforme: iOS, Android, PC, Mac
  • Cijena: 2 eura