PAMETNA I LIJEPA

Mlada hrvatska fizičarka niže svjetske uspjehe

04.08.2011 u 15:42

Bionic
Reading

18-godišnja Katja Kustura nije se nikada nadala da će zbog svog izvrsnog znanja iz fizike moći proputovati pola svijeta

Mlada Kutinjanka, učenica 15. zagrebačke gimnazije, Katja Kustura (18) jedna je od najboljih mladih fizičarki u Hrvatskoj. To je dokazala ovog ljeta, koje će pamtiti po odličnim nastupima na Kupu fizike u Iranu, te Olimpijadi u Tajlandu. Katja, koja se sa obitelji doselila 1998. godine u Kutinu iz Jajca, netom se vratila s posljednjeg natjecanja na kojem je pokazala, i dokazala, svoje znanje.

Kao članica gimnazijske reprezentacije Hrvatske s još četiri djevojke osvojila je brončano odličje na Svjetskom kupu iz eksperimentalne fizike u Iranu. Na natjecanju je sudjelovalo 20 ekipa sa ukupno 100 natjecatelja, pa je uspjeh državne vrste Hrvatske tim značajniji. Što je najvažnije, Katja je na tom natjecanju prezentirala dva svoja rješenja iz fizike.

Prije toga, od 10. do 17. srpnja Katja je sudjelovala i na Olimpijadi iz fizike na Tajlandu gdje je u oštroj konkurenciji osvojila četvrto mjesto, ali i titulu misice Olimpijade. Za postignuća u Iranu i Tajlandu Katja je primila brojna priznanja organizatora.

'Fizika mi jako dobro ide, imam odličan uspjeh u školi, pa ću i nastaviti školovanje na području fizike, matematike i geofizike. Nastavit ću studij do razine doktora znanosti i bavit ću se znanstvenim radom', rekla nam je ova simpatična Kutinjanka koju smo zatekli dok je dva dana boravila u Kutini. Naime, odmah nakon razgovora s nama otputovala je u kamp fizike u Valjevo gdje ostaje 14 dana, a zatim putuje na natjecanje fizičara u Tursku.

Za sada Katju školuju roditelji, otac Zoran koji je nastavnik fizike te majka trgovkinja. Unatoč ovako značajnim rezultatima dosad nije dobila ponudu za stipendiju, a ponuda za neko radno mjesto također se ne spominje, no nesumnjivo je da će ih biti u nastavku školovanja.

U slobodno vrijeme Katja voli prošetati s kolegicama, pročitati dobru knjigu ili otići u kino, a nije se nadala da će zbog fizike proputovati toliko svijeta.

'Jedini su problem letovi avionom, ne bojim ih se, no jako dugo traju, pa je onaj od Pariza do Tajlanda trajao čak 11 sati', kazala nam je Katja Kustura, pred kojom je uistinu svijetla budućnost.