NOVI SUV

Mitsubishi Eclipse Cross je Mitsubishijev Qashqai

03.03.2017 u 13:06

Bionic
Reading

Mitsubishi je skinuo veo tajnosti s potpuno novog Eclipse Crossa, prije međunarodne premijere na salonu automobila u Ženevi

To je prvi SUV tvrtke nakon što ju je preuzeo Nissan, ali isti nije imao nikakve veze s razvojem. Mitsubishi Eclipse Cross je proizvodna inačica koncepta XR-PHEV. Dok prednji dio ima poznato Mitsubishi lice, na drugom kraju novi model dolazi s onim što bi se moglo nazvati hommageom Toyoti C-HR s produljenim LED svjetlom koje dijeli stražnji prozor. 

Iznutra crossover model dobiva head-up display, infotainment sustav nalik tabletu i Smartphone Link Display audio sustav s Apple CarPlay podrškom kojom se može pristupiti pomoću zaslona osjetljivog na dodir montiranim na središnju konzolu.

Smješten između modela ASX i većeg Outlandera, novi Eclipse Cross će na tržištu ići protiv Nissan Qashqaija, koji se prodaje kao Rogue sport u Americi i Kanadi.

Pogon tvrtkinog posve novog SUV-a je zasnovan na 1.5-litrenom benzinskom motoru s turbopunjačem i izravnim ubrizgavanjem, koji radi u sprezi s CVT mjenjačem s 8 brzina.  Tu je i 2,2-litreni common rail dizelaš s izravnim ubrizgavanjem koji je modificiran posebno za Eclipse Cross, te opremljen s novim 8-stupanjskim automatskim mjenjačem.

Eclipse Cross dolazi s elektronički kontroliranim sustavom pogona na sva četiri kotača, koji šalje potrebnu količinu momenta na stražnje kotače, ovisno o svakoj situaciji i cestovnoj površini.

  • +22
Mitsubishi Eclipse Cross Izvor: Promo fotografije / Autor: Mitsubishi

Osim toga, kontrola dinamike vozila uključuje tvrtkin Active Yaw Control sustav, koji koristi kut upravljanja, brzinu skretanja, okretni moment vožnje, silu kočenja i informacije o brzini kotača kako bi se utvrdilo što vozač radi, ali i ponašanje automobila.

2018 Mitsubishi Eclipse Cross će krenuti s prodajom u Europu ove jeseni, prije Japana, Sjeverne Amerike, Australije i drugih regija, s cijenama i specifikacijama koje će biti objavljene blizu tog vremena.