VIŠE SINERGIJE

Nissan će kupnjom Mitsubishija uštedjeti ogroman novac

23.10.2016 u 09:23

Bionic
Reading

Alijansa Renault-Nissan zajedno s ovom japanskom markom odsad će biti među top tri automobilska proizvođača na svijetu

Nissan, dio Alijanse Renault-Nissan, i službeno je postao najveći pojedinačni vlasnik dionica Mitsubishija sa udjelom od 34 posto.

Tako će Alijansa Renault-Nissan i svi njeni brandovi postati treći najveći proizvođač automobila na svijetu po kriteriju isporuke kupcima, sa deset milijuna prodanih primjeraka godišnje.

Ovo je još jedna pobjeda Carlosa Ghosna, managera koji je spajanjem Renaulta i Nissana još 1999. godine postavio trend okrupnjavanja automobilskih brandova unutar velikih korporacija.


Tako će i sad Nissan te Mitsubishi, prema već uhodanom receptu objediniti nabavu, korištenje tvorničkih kapaciteta, razvoj, ali i prisutnost na tržištima. Sve navedeno donjeti će niže toškove i bolju poziciju na tržištu.

Prilikom predstavljanja sinergije Ghosn je izjavio kako  očekuje da će Nissan zbog sinergijskih učinaka uštedjeti 212 milijuna eura u idućoj, te čak 530 milijuna eura u fiskalnoj godini 2018. i nadalje. 

Ghosn također predviđa kako će sinergije dva branda dioničarima donjeti zaradu od četiri eurocenta po dionici 2017., te devet eurocenta po dionici 2018. fiskalne godine. Inače, japanskim tvrtkama fiskalna godina traje od travnja do travnja kalendarske godine.