neograničeni resursi

Milijarderi budućnosti zarađivat će rudarenjem u svemiru

24.04.2018 u 07:36

Bionic
Reading

Goldman Sachs je u nedavnom izvješću najavio dolazak ere svemirskog rudarenja - poslovne oblasti koja će vrijediti milijarde dolara

Vizija budućnosti u kojoj resursi na Zemlji više ne predstavljaju problem zaintrigirala je mnoge poslovne ljude, kao i poznate znanstvenike poput Neila deGrassea Tysona.

NASA-in pogled na polarnu svjetlost Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Tyson je nedavno, ispiriran poslovnim projekcijama Goldman Sachsa, naglasio da će najviše profitirati na svijetu onaj koji nauči sakupljati prirodne resurse prisutne na asteroidima. Tyson je naglasio da u svemiru postoje praktički beskonačna energija i beskonačna sredstva koji bi u cijelosti mogli poništiti potrebu za zemaljskim sukobima uzrokovanim resursima.

Psihološka barijera

NASA je prepoznala više od 12000 asteroida koji se trenutno nalaze na do 45 milijuna kilometara udaljenosti od naše planete. Geolozi vjeruju da su upravo ti asteroidi praktički krcani rudačama od željeza, preko nikla do plemenitih tvari u koncentracijama o kakvima na Zemlji možemo samo sanjati. Goldman već neko vrijeme obraća pažnju na poboljšanja u rudarskoj tehnologiji, kao i nižoj cijeni proizvodnje svemirskih letjelica.

'Dok je psihološka barijera prema kopanju asteroida vrlo visoka, financijske i tehnološke barijere nisu. Rudarske sonde moći će se napraviti za desetak milijuna dolara, a Caltech predlaže da će svemirski brodovi koji grabe asteroide koštati oko 2.6 milijarde' slovi u izvješću.

Prvi među pionirima

Rudarenje na asteroidima uglavnom je cilj privatnog sektora, a zemlja koja se vidi u središtu svijeta svemirskog rudarenja je kraljevina Luksemburg. Luksemburg je dom nekoliko satelitskih komunikacijskih kompanija. Oni planiraju ponuditi 223 milijuna dolara iz nacionalnog budžeta za svemirski napredak u sklopu ranog financiranja kompanija koje planiraju razvijati svemirsko rudarstvo.

NE VOLI SASTANKE

Kako Elon Musk stigne voditi toliko tvrtki? Evo sedam pravila

Pogledaj galeriju

Luksemburška vlada blisko surađuje sa dvije vodeće kompanije u sektoru, a to su Deep Space Industries i Planetary Resources. Obje kompanije rade već nekoliko godina te planiraju zarađivati na rudarenju asteroida. Luksemburg je uručio za sada nepoznat iznos u svrhu razvoja i financiranja Deep Space Industriesa. Također je potpisao i ugovor sa Planetary Resourcesima gdje je u zamjenu za 28 milijuna dolara dobio nepoznati udio u samoj kompaniji.