KONKURENCIJA SIRI

Microsoft uložio 15 milijuna dolara u Foursquare

05.02.2014 u 14:13

Bionic
Reading

Zauzvrat će dobiti pristup lokacijskim podacima koje će ugraditi u Cortanu kako bi poboljšao ponudu u pametnim telefonima pogonjenim Windows Phoneom

Dio je to runde investiranja s kraja prošle godine temeljem koje je njujorška tvrtka procijenjena na više od 600 milijuna dolara (oko 3,5 milijardi kuna).


Lokacijski podaci koje Foursquare prikuplja pojavljivat će se u glasovno aktiviranoj virtualnoj pomoćnici Cortani, koji tek treba biti predstavljen i koji će biti konkurencija Appleovoj Siri. Ti će podaci Microsoftu omogućiti da vam, uz vašu dozvolu, šalje ponude, prijedloge i popuste vezane uz lokaciju na kojoj se nalazite.

Cortana, nazvana po liku iz popularne serije igara Halo, trebala bi biti dijelom izdanja 8.1 za Windows Phone koje se očekuje idućih nekoliko mjeseci.

Microsoft dodaje nove mogućnosti u Windows Phone kako bi ga učinio konkurentnijim Appleovu iOS-u i Googleovu Androidu, koji dominiraju tržištem pametnih telefona. Čini se kako je uspio izgurati American Express, s kojim se navodno natjecao za udio u Foursquareu.

Foursquare, koji već gotovo petu godinu pokušava ostvariti značajnije prihode, Microsoftov novac dobro će doći. Procijenjena tržišna vrijednost stagnira mu od 2011. godine. O preuzimanju se zasad ne razgovara, čini se.

Tijekom prosinca prikupili su ulaganje vrijedno 35 milijuna dolara (oko 206,5 milijuna kuna) u rundi koju je predvodio fond DFJ Growth. Proteklu godinu su proveli dodajući oglasne proizvode, kao i korisnike te načine na koje im slati trenutne i relevantne preporuke, piše Bloomberg.

Trenutno imaju 45 milijuna korisnika. Twitter ima više od 230 milijuna, a Facebook 1,2 milijarde.