PANASONIC G2 I G10

Mali fotoaparati velikih mogućnosti

08.03.2010 u 10:24

Bionic
Reading

Panasonic je predstavio nasljednika svog prilično uspješnog modela DMC-G1 te novi model G10 koji najavljuje kao svoj najlakši fotoaparat s izmjenjivim objektivima

Godinu i pol nakon što je predstavio digitalni fotoaparat DMC-G1 Panasonic je najavio njegova nasljednika, model G2 koji se vanjskim izgledom, zbog identičnog kućišta, ne razlikuje puno od modela G1. Najveća razlika je u upravljanju postavkama fotoaparata pomoću pozadinskog ekrana osjetljivog na dodir, a moguće je i snimiti fotografiju jednostavnim dodirivanjem objekta fotografiranja na ekranu, pri čemu fotoaparat samostalno izoštri sliku i okine.

Model G1 nije imao sposobnost snimanja videozapisa, što je ispravljeno modelom GH1, a G2 snima video u 720p rezoluciji kodiran codecom AVCHD. Razlučivost fotografija je ista kao i na prethodnom modelu jer svjetlosni čip također ima 12 megapiksela, no prije se radilo o CMOS čipu, dok G2 koristi Live MOS.

Panasonic DMC-G10 je još jedan predstavnik klase kompaktnih fotoaparata s izmjenjivim objektivima. Proizvođač je upravo na ovom modelu odlučio istaknuti kompaktnost te ga najavljuje kao najlakši fotoaparat s mogućnošću promjene objektiva. DMC-G10 dijeli s modelom G2 svjetlosni čip Live MOS te algoritme za obradu fotografije, no za razliku od G2, Panasonic G10 ima 'običan' pozadinski ekran koji nema mogućnost pomicanja niti opciju osjetljivosti na dodir. Snimanje videa na ovom fotoaparatu također se odvija u 720p rezoluciji, ali se video kodira nešto starijim codecom Motion JPEG.

Panasonic nije objavio ni cijene ni približne termine početka prodaje svojih novih fotoaparata.