ZBOGOM PAMETI I ZNANOSTI

Liječničke komore nagrađuju liječnike koji uče od Mišaka!

24.10.2013 u 15:49

Bionic
Reading

U Zagrebu će se ove će subote održati 3. kongres udruge 'Prirodna medicina' koji se u svojim dosadašnjim izdanjima pokazao kao svojevrstan sajam pseudoznanosti i šarlatanstva

Iako će na njemu sudjelovati par uglednih znanstvenika, prave zvijezde nesumnjivo će biti Lidija Gajski i Krešimir Mišak.

Gajski nema nikakve stručnosti u epidemiologiji ili infektologiji pa je predstavljena kao 'liječnica interne medicine koja više godina izučava djelovanje lijekova i preispituje današnji medicinski sustav'. Unatoč tome govorit će, kao i mnogo puta do sada, protiv cijepljenja.

Program najavljuje da će Mišak, koji nema baš nikakvo medicinsko obrazovanje, 'ponuditi informirani pogled promatrača sa strane'. Kao garancija njegove vjerodostojnosti navodi se činjenica da se preko deset godina bavi graničnim područjima ljudskog znanja pa se tako imao prilike susresti s čitavim nizom koncepata i razmišljanja o principima čovjekovog zdravlja, prirodi bolesti te o pitanju pravih uzroka i ulozi podsvjesnih programa pri nastanku bolesti.

Sudionici kongresa pokrit će i brojne druge teme poput homeopatije, fitoterapije, aromaterapije, vrtlarenja i sl.

Naravno svi ljudi, bili oni stručnjaci, nestručnjaci ili prodavači magle, imaju pravo na svojim skupovima iznositi svoja mišljenja čak i kada su besmislena, a posjetitelji ih imaju pravo slušati pa čak i platiti za maglu ako žele.

No problem je u tome što su Hrvatska liječnička i ljekarnička komora odlučile svojim članovima dodjeljivati bodove za sudjelovanje na ovom kongresu.

Profesorica Ana Marušić, nekadašnja urednica najuglednijeg hrvatskog znanstvenog časopisa Croatian Medical Journal, kaže da je sve što može pomoći bolesnicima vrijedno pažnje, rasprave i sastanaka.

'Međutim, svaku intervenciju treba provjeriti i pokazati moguću djelotvornost u liječenju na strogi znanstveni način kojim se testiraju intervencije - lijekovi, postupci i zahvati. Nema alternativne, komplementarne ili prirodne medicine koja se razlikuje od medicine: sve što je djelotvorno je - medicina. Kada se terapije čije djelovanje nije znanstveno dokazano uvode kao zamjena za provjerene medicinske metode, posljedice mogu biti čak i vrlo opasne', upozorila je dr. Marušić.

Istaknuvši da danas postoji potreba za boljim razumijevanjem suvremene medicine najavila je da će u Hrvatskoj uskoro objaviti prijevod knjige 'Gdje su dokazi?' koja na popularan način objašnjava kako se provjeravaju novi oblici liječenja i zašto je to važno za bolesnike.

Nama ostaje da se pitamo kako će čelnici 'širokoumnih' komora reagirati ako nakon sudjelovanja na kongresu neki psihijatar počne pacijente liječiti istjerivanjem duhova i mirisima ili ako neki liječnik djetetu umjesto cjepiva ponudi šamansku ogrlicu? Hoće li za to dobiti dodatne bodove? I konačno što će biti ako netko umre zbog kvazi-liječenja ili odbijanja cjepiva ili kemoterapije? Tko će snositi odgovornost?