ONLINE SVEZNALICE

Korisnici interneta u trenu riješili zagonetku staru 20 godina

23.01.2014 u 16:19

Bionic
Reading

Internet je ono za što ga koristimo. Ovo je zgodna priča o tome kako su korisnici jednog sitea začas razriješili obiteljski misterij star više desetljeća

Janna Holm objavila je na siteu Ask MetaFilter dvije fotografije - prednju stranu i poleđinu indeksne kartice - obje prekrivene dugim nizovima slova.

Objasnila je kako ih je njena baka Dorothy Holm, dok je umirala od raka mozga 1994. godine, ostavila unucima kao zagonetku koju trebaju riješiti. Tijekom zadnja dva tjedna života Dorothy nije komunicirala s drugima, ali je ispisala dvadesetak tajnovitih kartica.

Janna ih je s drugim članovima obitelji mjesecima pokušavala riješiti. Bez uspjeha. S vremenom su odustali, da bi im se ponovno vratili nakon što je Jannin otac naletio na jednu od njih prije nekoliko dana, piše Mashable.

Potražili su pomoć na siteu Ask MetaFilter, čiji korisnici često uspješno rješavaju raznovrsne zagonetke. Janna je odlučila pokušati jer nije imala puno za izgubiti - pristup siteu i njegovim sveznajućim korisnicima plaća se pet dolara (oko 30 kuna).


Prvi odgovor je stigao 15 minuta nakon što je objavila fotografije. Jedan od korisnika Ask MetaFiltera pretpostavio je da je u pitanju sadržaj vjerske prirode. Za nekoliko minuta javio se ponovno, s idejom kako su slova dugi akronim za molitvu Oče naš. Za to je trebalo 13 minuta.

Slijedeći njegov trag, ostali su počeli češljati kršćanske tekstove. Jedan je čak ogolio biblijski tekst tako da je ostavio samo akronime.

Nisu uspjeli dešifrirati cijeli tekst, ali velik dio jesu. U pitanju je osobna molitva bake Dorothy, za njene bližnje i nju, tako da je moguće da nikad neće biti odgonetnuta do kraja.