SAMO ZA TAJ OSJEĆAJ

Kontroler koji vam zateže kožu

06.03.2012 u 10:11

Bionic
Reading

U Kanadi je predstavljen kontroler za videoigre koji povlači i razvlači kožu igrača da bi omogućio što vjerniji doživljaj igre

Mogao bi, primjerice, oponašati trzaj puške ili kretanje broda na rijeci bolje od bilo kojeg postojećeg kontrolera, koji za to koriste vibracije.

Autori uređaja, inženjeri sa Sveučilišta Utah, trenutno ga nude Microsoftu i drugim proizvođačima konzola za igru. Kažu da ne bi bio značajno skuplji od postojećih kontrolera, piše BBC

U sredini upravljačkih mehanizama koje pokrećete palčevima nalazi se kontaktno područje slično miševima na laptopima Thinkpad. Razlika je u tome što je miš statičan, a kontaktno područje se pomiče, što omogućuje povratnu spregu i pojačan osjet.

Osjećaj je sličan onome što dobijete kad stavite prst na stol i povučete ga - razvlači kožu. U ovom slučaju za to je odgovoran mehanizam za pokrete ugrađen u kontroler.

Dosad su napravili simulaciju pet taktilnih efekata: odskakivanje, pulsiranje, kružno kretanje, valovito kretanje i puzanje po podu.

Uz to, napredni kontroler mogao bi vas navoditi u kojem smjeru trebate pogledati i na što obratiti pozornost.

Razvijen je u sklopu trogodišnjeg istraživanja koje je sa 150 tisuća dolara (oko 855 tisuća kuna) financirala američka zaklada National Science.

Iako je fokus trenutno na videoigrama, kontroler bi mogao biti korišten i u druge svrhe - recimo, vojska bi mogla njime upravljati robotima i vozilima bez ljudske posade.