OPERATIVNI SUSTAVI

Konačno je među nama: iOS 15 je stigao, no i dalje čekamo obećano

21.09.2021 u 13:29

Bionic
Reading

Unatoč brojnim poboljšanjima, najnoviji operativni sustav iz Applea nije dostavio najavljene značajke SharePlay i Universal Control

Konačno smo dočekali dolazak operativnih sustava iOS-a 15 i iPadOS-a 15, no i dalje u njima nismo dobili sve što je Apple obećao tijekom ovogodišnjeg WWDC-a. Konkretno, na listi Appleovih obećanja i dalje vidimo značajke koje još nisu stigle - uključujući SharePlay, poboljšanu podršku za Find My za AirPodove, Unversal Control i još nekolicinu drugih.

Vjerojatno najuočljiviji nedostatak je SharePlay koji je korisnicima trebao omogućiti zajednično gledanje videa ili slušanje glazbe tijekom poziva FaceTime. Apple je, doduše, developere i medije upozorio da će ova značajka kasniti, no situacija je i dalje čudna s obzirom na izglednu važnost ove funkcije.

Još jedan razlog zbog koje Verge ovaj manjak spominje kao najgori je što nedostatak ove funkcije spriječava dolazak nekih drugih - Apple je najavio i dolazak grupnih vježbi za Fitness Plus koji je također odgođen zbog nedolaska SharePlayja.

Apple također piše da pronalaženje slušalica AirPods putem Find Myja ne dolazi prije jeseni, značajku koju je na WWDC-u spomenuo da će raditi slično kao sa privjescima AirTagsima. Find My mreža će podržavati AirPods Pro i AirPods Max, što znači da će ih se moći pronaći čak i kad fizički nisu uz vas.

Također nismo vidjeli dodatak za App Store pomoću kojeg će se unutar aplikacije moći gledati specijalne događaje u igrama, video streamove i ostale vremenski ograničene stvari. Kao i niz drugih dodataka, ova funkcija bi se na Appleovim uređajima trebala pojaviti tek over jeseni.

  • +13
iPhone 13 i iPhone 13 mini Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Korisnici iPada također će se morati strpiti za uzbudljivu funkciju Universal Control koja, podsjećamo, nudi opciju povlačenja kursora s Maca prema iPadu. Njezin dolazak, doduše, nije neočekivan - za razliku od SharePlayja, Universal Control se nije pojavio ni u beti, a za funkciju mu je potreban novi operativni sustav za Mac - macOS Monterey.

Također je moguće da ćemo novu značajku dobiti u paketu sa sljedećom generacijom MacBookova Pro i AirPodsa - ako je vjerovati insajderima, Apple zbilja čeka dolazak novog hardvera kako bi uz njega reklamirao i novu generaciju operativnog softvera.