UZBUĐENJE U NASA-i

Komet juri prema Marsu; sudar će promijeniti sve?!

28.03.2013 u 15:47

Bionic
Reading

Tijekom godina svemirske agencije poput američke, ruske i europske poslale su desetke sondi i rovera na Mars. Danas su aktivna samo tri satelita koji kruže oko Crvenog planeta i dva rovera Curiosity i Opportunity koji pužu po tlu

Na temelju njihovih informacija znanstvenici su zaključili da je Mars suh i vjerojatno beživotan planet, no postoji mogućnost da bi se to uskoro moglo promijeniti.

'Postoji mala, ali ne i zanemarljiva šansa da će komet 2013 A1 u listopadu sljedeće godine udariti u Mars', rekao je Don Yeomans iz NASA-inog programa Near-Earth Object. 'Prema sadašnjim podacima vjerojatnost sudara je jedan naprama 2.000.'

Jezgra kometa promjera je između jednog i tri kilometra, a kreće se velikom brzinom od oko 56 km u sekundi. 'Ako udari u Mars oslobodit će energiju od oko 35 milijuna megatona TNT-a', kaže Yeomans.

Za usporedbu asteroid koji je izbrisao dinosaure s lica Zemlje prije 65 milijuna godina imao je oko tri puta veću energiju – oko 100 milijuna megatona. S druge strane moć koju nosi 2013 A1 80 milijuna puta je veća od one koja se nedavno oslobodila u eksploziji meteora iznad Čeljabinska u Rusiji.

Eventualni udar kometa neće nužno prekinuti sve NASA-ine misije na Marsu, međutim, programi će se svakako morati transformirati kao i sam planet. Prije svega roveri koji se napajaju solarnom energijom zbog prašine će prestati funkcionirati. Oni nuklearni nastavit će svoje misije. Orbiteri bi pak mogli za duže vrijeme izgubiti mogućnost snimanja površine.

Mars će postat malo sličniji Zemlji?

'Razmišljam o tome kao o golemom klimatskom eksperimentu', rekao je Michael Meyer znanstveni voditelj Mars Exploration Programa u NASA-i. 'Udar bi izbacio ogromne količine tvari u atmosferu Marsa – prašine, pijeska, vode i raznih krhotina. Rezultat bi mogao biti topliji i vlažniji Mars od današnjeg.'

Iako je vjerojatnost sudara relativno mala, znanstvenici ističu da bi čak i bliski prolet kometa mogao biti važan događaj jer bi se Mars mogao naći u njegovom prašnjavom i plinovitom repu. Osim toga, komet bi na Marsu mogao stvoriti kišu meteora. Njihovi udari znanstvenicima bi trebali omogućiti detaljnije analize sastava Crvenog susjeda.