NAKON MICROSOFTA - APPLE

Kini je sad i iPhone prijetnja nacionalnoj sigurnosti

14.07.2014 u 09:11

Bionic
Reading

U posljednje vrijeme je u Kini itekako primjetan trend borbe protiv 'zapadnjačkih kompanija'. Nakon što se nedavno na udaru našao Microsoft, stigao je red i na Apple. Kompanija iz Cupertina je u godinama ranije već bila metom sličnih napada, no malo kada se iPhone nazivalo prijetnjom za nacionalnu sigurnost

Kineska televizija je tako nedavno lokacijske servise koje pruža iPhone nazvala upravo tako. Preciznije, ciljalo se na 'frequent locations' značajku mobilnog operativnog sustava iOS u verziji 7, koja prati vrijeme i lokaciju korisnika. U izvješću kojeg prenosi Wall Street Journal se citiralo istraživače koji su otkrili da bi ljudi s pristupom tim podacima mogli doći do državnih tajni.

Ipak, za razliku od vatre upućene Microsoftu za Windows 8 i Office paket aplikacija, ovaj slučaj nije nužno stigao iz vlade, već iz CCTV-a. Nekolicina anlitičara smatra kako je ovo tek korak ka službenoj zabrani korištenja tih uređaja, koji u Kini drže kakvih šest posto tržišta pametnih telefona. Ne čini se mnogo, ali ono što vrijedi istaknuti jest to da iPhone zapravo u Kini dominira tržištem pametnih telefona koji koštaju više od 500 američkih dolara (oko 80 posto svih uređaja u toj kategoriji su iPhone modeli).


Kina se značajnije počela ograđivati od 'zapadnjačkih kompanija' nakon što je Edward Snowden lani otkrio kako su u NSA zapravo špijunirali kineske čelnike posredstvom IT kompanija iz SAD-a. Apple i Microsoft su odbili takvo što, no to nije spriječilo Kinu da počne uvoditi posebne mjere - ili tvrdnje kako ti uređaji ugrožavaju nacionalnu sigurnost.

Ovaj razvoj situacije bi se moglo pokazati kritičnim korakom za Apple, kojem gotovo 25 posto svih prihoda stiže iz Kine, Hong Konga i Tajvana. Više informacija je moguće pronaći na WSJ-u