KREĆU PRIPREME

Kinezi opet pripremaju mrcinu od superračunala

19.01.2017 u 06:41

Bionic
Reading

Prvo petaflopsno računalo upogonjeno je 2008. Dvanaest godina kasnije mogli bismo dobiti nešto 1000 puta moćnije

Prošle godine Kina je uspjela zadržati prvo mjesto na popisu 500 najmoćnijih superračunala zahvaljujući tome što je  superračunalo Sunway TaihuLight postalo najbrže na svijetu. Kinezi su tako prvi ne samo po goloj procesorskoj moći, već i po broju superračunala kojima raspolažu.

No nisu time zadovoljni pa planiraju započeti s izradom superračunala koje će višestruko nadmašiti čak i 93-petaflopsni TaihuLight. Ove godine u planu im je izraditi prototip prvog eksaflopnog superračunala. Jedan eksaflop čini tisuću petaflopsa, što predstavlja milijardu milijardi operacija u sekundi. Ako vas zanima, broj koji bi to opisao imao bi 18 nula iza prve znamenke. 

U Kini su trenutno u pripremi tri superračunala koja bi trebala biti puštena u pogon do kraja godine. Svako počiva na drukčijem sustavu: jedno koristi ARM-ov hardver, drugo arhitekturu x86, dok je treće na Sunwayevim procesorima iduće generacije. Ono koje se pokaže najboljim dobit će zadaću izrade eksaflopnog sustava do 2020. godine. 

U Europskoj uniji i Japanu već godinama proučavaju tehnologije eksaflopnog računalstva. Sjedinjene Države planiraju vlastito superračunalo tog tipa upogoniti do 2021. Ipak, nije sve u brzini.

Čini se da velik dio superračunalne snage u Kini ne biva korišten za računalstvo visokih performansi, poput izračuna za razvoj umjetne inteligencije, modele vremenskih prognoza, istraživanje zagađenja, kemije i slično. Kinezi su, bar koliko je javno poznato, dosad uspjeli skalirati aplikaciju tek kako bi upogonili osam od 93 petaflopsa, koliko ih ima u TaihuLightu. 

Više: Neowin