OTVORENI KOD NA KINESKI NAČIN

Kinezi odbacuju Windowse i okreću se Ubuntuu

25.03.2013 u 10:30

Bionic
Reading

Kina je odlučila napraviti svoj operativni sustav koji će se temeljiti na Linux Ubuntuu, a bit će posebno prilagođen za to tržište

Kineska vlada odlučila je novi operativni sustav, koji će koristiti cijela država, temeljiti na Canonicalovoj verziji Ubuntua.

Kako je Canonical objavio na svojim web stranicama, 'kineski Centar za softver i promociju integriranih čipova, koji je dio kineskog Ministarstva za industriju i informacijsku tehnologiju, odabrao je Ubuntu za temelj svog operativnog sustava'. Dodaju i da je to dio petogodišnjeg plana promocije softvera otvorenog koda u Kini.

U suradnji s Centrom i Nacionalnim sveučilištem obrambenih tehnologija, Canonical će se pobrinuti da kineska platforma, Ubuntu Kylin, bude prilagođena kineskom tržištu i njegovim potrebama, a prva verzija bit će lansirana već u travnju 2013.

Ubuntu Kylin neće obuhvatiti samo prijevod na kineski, već će uključivati i unos podataka putem kineskih znakova, kineski kalendar, a u planu je povezivanje s Baidu kartama, kupovina putem Taobaoa, plaćanje putem kineskih banaka te informacije o javnom prijevozu u stvarnom vremenu.

'Ubuntu Kylin uvodi kinesku zajednicu otvorenog koda u globalnu Ubuntuovu zajednicu. Kina će s njim imati svoj vlastiti siguran i stabilan operativni sustav', istaknuo je utemeljitelj Canonicala i Ubuntua Mark Shuttleworth.

Zanimljivo, Shuttleworth je dodao i da je u planu napraviti Ubuntu Kylin i za pametne telefone, tablete i servere, čime bi se u potpunosti zaokružilo korištenje open sourcea u Kini.

Kineska objava odmah je pobudila zanimanje open source zajednice u kojoj su se razvile različite rasprave o tome zašto je Kina, koja je prije koristila Windowse, prešla na Ubuntu te hoće li, kao što je to praksa u open source zajednici, Kinezi javno objavljivati svoj kod.

Najčešće se pak spominje da je prelazak na Ubuntu odabran da bi se povećala sigurnost i spriječili neželjeni hakerski napadi na kineske sustave.