ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Kinezi imaju najveći svemirski simulator na svijetu, veličine 50 nogometnih igrališta

06.03.2024 u 12:18

Bionic
Reading

Kinezi očekuju kako će SESRI privući znanstvene talente visoke razine iz cijelog svijeta, kako bi radili na raznolikim projektima vezanim uz svemir

Najopsežnija zemaljska platforma za istraživanje svemirskog okoliša na Zemlji završila je testiranje i službeno počela s radom u Kini.

Infrastruktura za simulaciju i istraživanje svemirskog okruženja (Space Environment Simulation and Research Infrastructure, SESRI) u sjeveroistočnom gradu Harbinu prošla je nacionalnu reviziju prihvatljivosti nakon probnog rada, započetog prošle godine.

Višekomponentno postrojenje pokriva područje veliko koliko 50 nogometnih igrališta i može simulirati širok raspon uvjeta kako bi znanstvenicima pomoglo u razumijevanju njihovog utjecaja na performanse svemirskih letjelica i ljudsko zdravlje.

Glavna misija bila je podržati siguran rad kineskih svemirskih letjelica i dugoročnu ljudsku prisutnost u svemiru. SESRI je također otvoren za globalnu znanstvenu zajednicu radi provođenja povezanih osnovnih istraživanja. Više od 110 sveučilišta i instituta iz preko 30 država potpisalo je sporazume o korištenju platforme.

Platforma za pokuse i istraživanja

Kineski je cilj postati jednom od glavnih svjetskih zrakoplovnih sila do 2030. i sveobuhvatnom svemirskom silom do 2045. Zbog toga igra sve važniju ulogu u svemirskoj utrci. Kako bi ispunila svoje ambicije, za Kinu je postalo sve važnije proučavati nesmiljena i složena svemirska okruženja.

Platforme simulatora kao što je SESRI nude isplativ način za provođenje eksperimenata i testiranje opreme bez troškova slanja u orbitu.

Postrojenje, koje je vlada odobrila 2015., prva je velika istraživačka infrastruktura u zrakoplovnom sektoru. Izgradili su ga Harbin Institute of Technology i glavni izvođač svemirskih radova u zemlji, China Aerospace Science and Technology Corporation.

SESRI, koji se nalazi u Parku za znanstvene i tehnološke inovacije u Harbinu, omogućuje istraživačima postavljanje specifičnih parametara na temelju njihovih znanstvenih i inženjerskih potreba te praktičnije i sigurnije provođenje ponovljenih eksperimenata.

Postrojenje se sastoji od četiri laboratorija. Tu su opći laboratorij za svemirsko okruženje, laboratorij za znanost o svemirskoj plazmi, laboratorij za proučavanje magnetskog okruženja i soba za uzgoj životinja.

Svaki laboratorij sadrži niz simulatora koji rekreiraju različite skupove uvjeta, uključujući mikrogravitaciju, sunčevo zračenje, svemirsku prašinu i ekstremno niske temperature.

Komora za simulaciju lunarne prašine - veličine oko dva kubična metra - može se koristiti za proučavanje formiranja prašine i njezin učinak na svemirske letjelice, svemirska odijela i astronaute. Magnetska komora ima gotovo pa nema magnetsko polje, kako bi se opremu moglo testirati prije lansiranja.

Kinezi očekuju kako će SESRI privući znanstvene talente visoke razine iz cijelog svijeta, kako bi radili na projektima u rasponu od razvoja zrakoplovnih elektroničkih uređaja do otkrivanja gravitacijskih valova, od uzgoja poljoprivrede do eksperimenata u znanosti o životu, piše South China Morning Post.