SUKOB ESKALIRAO?

Kineske vlasti upale u četiri Microsoftova ureda

29.07.2014 u 10:51

Bionic
Reading

Kineske vlasti su nenadano upale u četiri Microsoftova ureda u gradovima Peking, Shangahai, Guanhgzhou i Chengdu, pod još nepoznatim okolnostima. Ono što je poznato jest da je pretresanje napravljeno u sklopu 'službene istrage', a Microsoft je potvrdio kako je to uistinu slučaj

Glasnogovornica kompanije u Kini Joan Li je potvrdila istragu i naglasila kako kompanija u potpunosti aktivno surađuje s vlastima, no nije objavila o čemu je točno riječ. Mnogi su odmah počeli špekulirati kako je posrijedi nastavak priče iz svibnja, kada su tamošnje vlasti zabranile korištenje Windows 8 operativnog sustava na računalima vezanim uz vladu.

Štoviše, tada se otvoreno počelo govoriti kako kompanija iz Redmonda aktivno špijunira građane te da je riječ o otvorenoj prijetnji nacionalnoj sigurnosti. Microsoftu tada nije bilo potrebno mnogo vremena na službeni odgovor i pobijanje tvrdnji, putem društvene mreže Weibo. Prema tad dostupnim informacijama, konflikt između vlasti i Microsofta je počeo kada su u kompaniji odbili pružiti dalju podršku za Windows XP sustave, koji imaju značajan udio na tržištu u Kini.

Microsoft je tada utvrdio i kako je više od 90 posto instalacija tog operativnog sustava ilegalno.

Prema najsvježijim informacijama, posrijedi je istraga vezana uz to da su neki Microsoftovi šefovi u Kini davali mito službenicima u tamošnjoj vladi, a sve kako bi osigurali poslovne dogovore.

Ovo slijedi informacije iz svibnja, kada je Microsoft prema izvještajima bio pod istragom tijela u SAD-u, zbog mogućnosti da su neki zaposlenici ove kompanije u Rumunjskoj, Italiji i Kini podmićivali službenike u razmjenu za osiguravanje posla. Prema pisanju SCMP, Microsoft je uz pomoć zasebne odvjetničke kuće pokušao pronaći počinitelje, no nisu pronašli nikakav slučaj vezan uz takvo što.


Više informacija o istrazi je moguće pronaći na izvornom linku