TOLIKO O 'BESTSELLERU'

Katastrofalna prodaja mobitela Amazon Fire

28.08.2014 u 14:08

Bionic
Reading

Prema rezultatima analitičke kuće comScore i oglasne mreže Chitika, Amazonov prvi smartphone nije prodan u više od 35 tisuća primjeraka, što je mizeran broj za ozbiljno natjecanje na tržištu. Podatak je pomalo iznenađujući, jer na čelu Amazonove liste najprodavanijih uređaja (na ugovor) i dalje stoji upravo Fire Phone. Jasno je ipak kako se takve liste jednostavno ne mogu uzimati kao ozbiljan pokazatelj

Kompanija je već u kvartalnom izvješću iznenadila gubicima, koji su se pripisali i lansiranju prvog pametnog telefona kompanije. Mnogi su se nakon toga ponadali kako će Amazon imati solidne prodajne rezultate kojima će se koliko-toliko kompenzirati gubici, no čini se kako to nije slučaj. Usprkos činjenici da Fire Phone nosi krunu bestsellera, ovaj uređaj nije dovoljno niske cijene ili različitih mogućnosti u odnosu na konkurenciju kako bi se potrošači odlučili na kupovinu.

Teško da su kampanji prodaje pomogle i reklame poput ove, gdje se više bavilo Amazonovim uslugama no samim uređajem. Sve je ovo dovelo do očajnih tržišnih rezultata - prema podacima oglasne mreže Chitika, Fire Phone je ugrabio kakvih 0,015 posto aktivnosti, što kombinirano s comScore rezultatima isporučenih uređaja daje kakvih 26,5 tisuća Amazonovih uređaja. Nešto optimističnija računica koju su napravili na The Guardianu pokazuje ne pretjerano impresivnih 33 tisuće isporučenih uređaja.

Amazon, naravno, ne pruža izravne prodajne podatke pa analitičari mogu samo nagađati na temelju određenih informacija. Kompaniji je po svemu sudeći puno bolji 'deal' ipak bila kupovina platforme Twitch.tv.