MIROVINA ILI IWATCH

Kamo će Appleov šef za hardver?

29.07.2013 u 15:09

Bionic
Reading

Appleov viši dopredsjednik za tehnologiju, koji je radio na razvoju proizvoda poput iPhonea i laptopa MacBook Air, više nije u užem timu koji upravlja divom iz Cupertina. Nagađa se da bi mogao u mirovinu ili preuzeti razvoj iWatcha

Njegova je biografija uklonjena s Appleove službene stranice, što se obično događa kad su u tijeku kadrovske promjene na višim razinama.

Nije još poznato kako i zašto je došlo do toga da Bob Mansfield - koji je bio jedan od nekolicine izvršnih operativaca u samom vrhu Applea - odjednom više nije među njima.

Bio je dijelom uskog kruga oko šefa Applea Tima Cooka, koji još čine šef softveraša Craig Federighi, glavni dizajner Jonathan Ive i direktor financija Peter Oppenheimer

Kako piše Wall Street Journal, nastavit će raditi na posebnim projektima, za koje će biti izravno odgovoran Cooku. Nije navedeno o kojim je točno projektima riječ.

Mansfield je godinama radio na razvoju hardverskog dijela Appleovih proizvoda. Kao šef hardvera za Mac preuzeo je razvoj iPhonea od Marka Papermastera 2010. Već je tada bio zadužen za neke aspekte mobilnih uređaja, poput zaslona Retina i čipa A4.

Lani je htio otići u mirovinu, ali ga je Cook privolio na povratak, navodno nakon što se njegovo bivše osoblje žalilo na osobu koja ga je zamijenila.

Nakon odlaska Scotta Forstalla u listopadu prošle godine, preuzeo je tim zadužen za bežične tehnologije i skupinu koja se bavi poluvodičima.

U Appleu je od 1999., gdje je predvodio razvoj mnogih uređaja, poput ultratankog laptopa MacBook Air i iMaca.

Zadnjih osam mjeseci prodavao je Appleove dionice koje je dobio kao jedan od Appleovih direktora (ukupno vrijedne dvadesetak milijuna dolara, odnosno 118 milijuna kuna) što bi moglo značiti da će posebni projekti biti tek privremena postaja prije konačnog odlaska, piše Computerworld

Isti izvor nagađa kako bi se mogao pridružiti Paulu Deneveu, nekadašnjem direktoru Yves Saint Laurenta, koji je dobio dopredsjedničku titulu i također treba raditi na posebnim projektima, vjerojatno iWatchu.