PROPAGANDNI RAT

Kako su Rusi krivotvorili svoje snimke astronauta

13.04.2011 u 15:02

Bionic
Reading

Nebrojena iskustva potvrđuju da su u laži kratke noge, no isto tako i da je malo onih koji ne misle da je istina ljepša kad joj se nešto doda ili oduzme

Izuzetak nije ni sovjetska propagandna služba koja je tijekom svemirske utrke 60-ih godina frizirala brojne fotografije kako bi ostvarila svoje ideološke ciljeve. Nažalost, njezini falsifikati bacili su sjenu i na istinske uspjehe Sovjetskog Saveza kao što je primjerice let prvog čovjeka Jurija Gagarina u svemir prije 50 godina.

Budući da su sovjetski mediji u jeku hladnog rata - u kojem je propaganda zauzimala ključno mjesto - objavili cijelo mnoštvo fotografija svojih svemirskih heroja, od kojih su mnoge bile frizirane, nitko nije mogao zapamtiti što je, kada i na kojoj od njih promijenjeno, pa su krivotvorine često izlazile u više različitih verzija postavši tako lakim metama pravih stručnjaka i entuzijasta.

Primjerice, na skupnoj fotografiji kozmonauta na odmoru u Sočiju vidi se da su izbrisani neki ljudi koji nikada nisu poletjeli u svemir. Uglavnom se nagađalo da su oni na neki način prekršili pravila ponašanja koja bi ih kvalificirala kao idole ruske mladeži ili da su poginuli u svemirskim havarijama pa su ih vlasti odlučile retuširati. Da su ih ostavili na fotografijama, narod bi se vjerojatno pitao što je s njima i zašto su ispali iz svemirskih misija.

Neki zapadnjački stručnjaci, među prvima NASA-in znanstvenik James Oberg, još su se 70-ih dokopali kontradiktornih fotografija i razotkrili falsifikate. No razmjeri korištenja 'gumice' postali su očiti tek u vrijeme Gorbačovljeve glasnosti kada su isto učinili i neki ruski novinari i povjesničari. Otkrivanje falsifikata na Zapadu je pokrenulo nagađanja da su mnogi od izbrisanih poginuli u neuspjelim misijama. Međutim, podrobnije istrage pokazale su da spekulacije nisu točne, odnosno da su izbrisani uglavnom bili isključeni zbog ponašanja ili iz zdravstvenih razloga te da su neki od njih poginuli na zadacima koji nisu imali veze sa svemirom.

Predstavljamo vam malu galeriju krivotvorina koju je prikupio i o kojoj je pisao James Oberg iz kontrole misije u Houstonu.